OBRAZEM: Sbírání podpisů a nečekaně nízká účast. Jak to vypadalo na Středulově demonstraci

Václavské náměstí se v sobotu po poledni stalo znovu dějištěm protestu proti údajně nedostatečnému boji vlády s nastupující ekonomickou krizí. Možná proto, že za demonstrací stály odbory, nesla se v poněkud klidnějším duchu než ty předchozí s podtitulem „Česká republika na prvním místě“. Přesto byla akce znovu platformou pro různé politické agitace.

Ještě před odbitím dvanácté hodiny se začaly v horní části Václavského náměstí šikovat organizované skupiny odborářů. Díky jednotným vlajkám, čepicím či transparentům bylo snadné rozeznat, zda se jednalo o horníky, strojníky či dokonce pošťáky. Demonstrující zároveň při vstupu do ohraničené části fasovali nejrůznější tleskátka a mnozí z nich byli vybavení plastovými trubkami, takže o sobě dávali vědět hlasitým troubením.

Přesto si šéf odborových svazů Josef Středula možná představoval daleko větší zájem. Hustě zaplněn byl při začátku demonstrace pouze prostřední pruh náměstí hned pod pódiem v horní části. Rozestavení zvukové aparatury po celé horní polovině náměstí přitom napovídalo, že měli lidé v ideálním případě demonstrovat až k tramvajovým kolejím, které protínají „Václavák“ v jeho polovině. Tak tomu však nebylo. V těchto místech spíše pouze v poklidu posedávaly či postávaly skupinky lidí a o žádný mohutný dav se rozhodně nejednalo.

Zatímco Středula a další vysocí představitelé jednotlivých odborových svazů na pódiu buráceli o nedostatečné pomoci vlády, tisícového davu se snažili využít také jednotliví politici pro svou vlastní propagaci. Se svými fanoušky se v dobré náladě fotil šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta, komunista Josef Skála sháněl podpisy pro svou prezidentskou kampaň a vlajkami v horní části náměstí vláli také čelní představitelé sociálních demokratů Michal Šmarda či Jana Maláčová. „Jsme tady, jelikož požadavky odborů považujeme za velmi racionální a je potřeba bojovat proti chudobě v České republice,“ řekl Šmarda pro CNN Prima NEWS.

Zarážející bylo, že ačkoli šéf odborů avizoval, že nechce demonstraci využít pro svou prezidentskou kandidaturu, svěřili se někteří demonstranti redakci, že je oslovili dobrovolnice shánějící podpisy, aby se o Hrad mohl ucházet. „Rozčílilo mě to, jsem tady proto, abych vyjádřil nespokojenost s vládou, a tohle se mi nelíbí. Řekl jsem jim, že budu volit Petra Pavla,“ řekl  redakci CNN Prima NEWS jeden z demonstrujících.

Oproti přechozím protivládním demonstracím byly tentokrát na Václavském náměstí k vidění také mnohem liberálnější skupinky. Mluvili jsme například s brněnskými aktivistkami z Kolektivu SdruŽeny. „Souhlasíme s názory odborů, že je potřeba podpořit sociálně slabé a matky samoživitelky,“ svěřily se. Předchozích protestů se však nezúčastnily z ideologických důvodů. „Jsme feministky, ne náckové,“ sdělila jedna z mladých dívek.

Byla to zkrátka pestrá směsice demonstrujících. Přestože pořadatelé na začátku vyzvali přítomné, ať se zdrží jakýchkoliv extremistických vzkazů, ne vždy se to povedlo. Mezi lidmi zaznívaly názory proti vojenské podpoře Ukrajiny či proti Spojeným státům a Evropské unii. „Jsem Putinův agent, zítra si s ním budu volat,“ vtipkoval s námi postarší pán chodící o francouzských holích poté, co nám jiný muž – „lidový básník“ – přednesl svou poezii o cenzuře v médiích.

Demonstrace byla celkově poklidná a ne příliš dlouhá. Začala chvíli po dvanácté a před druhou hodinou skončila. Dav se projevoval spíše tleskáním a troubením, žádná hesla se příliš neskandovala, přestože se někteří řečníci k tomu snažili nabádat. Stejně jako se horní část náměstí rychle naplnila, tak se rychle po ukončení proslovů vyprázdnila. V tomto případě se nekonala ani žádná protidemonstrace. Každopádně vzhledem k nevelké účasti je otázkou, zda odbory budou sobotní protest označovat za úspěch.

Tagy: