Cenová regulace i růst minimální mzdy. Odboráři na demonstraci přednesli požadavky

Protestující odboráři v Praze brojí proti vládě.

Tisíce lidí demonstrují na odborářském protestu v Praze

Václavské náměstí bylo svědkem další protivládní demonstrace. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala pražský „protest proti chudobě“, během něhož zopakovala své požadavky na kabinet Petra Fialy (ODS). Na akci nakonec dorazily jen jednotky tisíc lidí, což je podstatně méně, než odbory očekávaly. Podle odborového předáka Josefa Středuly vláda zaspala při řešení současné krize. Šéf ČMKOS zároveň odmítl, že by událost měla cokoliv společného s jeho kampaní do prezidentských voleb. Přesto však byl k vidění člen jeho týmu, který na akci sbíral podpisy.

„Demonstrace nespokojených zástupců zaměstnanců a občanů bude slušná, korektní, ale nekompromisní,“ sliboval dříve Středula. Na žádné z předchozích odborářských demonstrací se podle něj žádné incidenty neuskutečnily.

Podle policistů shromáždění skutečně proběhlo bez problémů. Středula však původně tvrdil, že do Prahy dorazí desítky tisíc lidí. Nakonec se však musel spokojit jen s několika málo tisíci. „Jsem rád, že lidé přišli v takovém počtu. Musím všem poděkovat, že vyslyšeli naši žádost, že pokud chtějí na demonstraci extremistickou, tak ať nechodí,“ řekl CNN Prima NEWS Středula.

Akce se mimo běžných lidí zúčastnili i někteří politici. Přímo v davu byli třeba šéf ČSSD Michal Šmarda, předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta nebo komunisté Josef Skála a Marta Semelová. „Jsme tady, jelikož požadavky odborů považujeme za velmi racionální a je potřeba bojovat proti chudobě v České republice,“ řekl pro CNN Prima NEWS Šmarda. Mezi lidmi byla také exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Odbory podle Středuly nejsou spokojeny s tím, jak vláda zvládá současnou krizovou situaci. Případná obměna členů kabinetu by podle něj mohla situaci uklidnit, ale je pouze na premiérovi.

„Respektujeme výsledky voleb, jsme demokraté,“ podotkl již dříve šéf ČMKOS. O vyhlášení generální stávky vedení odborů podle něj zatím nemluvilo, ale do budoucna Středula tento krok nevyloučil. „Nikdy se žádného nástroje nevzdáváme dopředu,“ poznamenal.

Podle něj je nutné, aby vláda bezodkladně navýšila nejen minimální mzdu, ale také sociální dávky včetně příspěvku na péči a rodičovského příspěvku. „Dále vyzýváme vládu, aby zastavila rozklad veřejných financí a zajistila dostatečné rozpočtové příjmy potřebné pro pomoc podnikům i občanům zvýšením solidarity v daňovém systému. Vládu dále žádáme, aby připravila a co nejrychleji uvedla do života za účasti sociálních partnerů národní protikrizový plán,“ uvedl Středula.

Středulův člověk na demonstraci sbíral podpisy

Středula plánuje na začátku příštího roku kandidovat na prezidenta. Jako nezávislý kandidát potřebuje, aby jeho kandidaturu podpořila petice s alespoň 50 tisíci podpisů voličů. Spojení demonstrace s kandidaturou odmítl. „Středula nechystá žádnou podpisovou akci v souvislosti s demonstrací. Hanba by mě fackovala. Jsem předsedou odborů, je to odborová akce,“ pronesl v týdnu.

Redaktoři CNN Prima NEWS však přímo během demonstrace zaznamenali, že tomu tak není, neboť kdosi ze Středulova týmu skutečně sbíral podpisy pro jeho kandidaturu. „Objevil se tu i jiný kandidát, který měl mezi demonstranty stánek. Jiní to udělali, já to neudělal. Pokud si někdo vzal petiční arch, jsem mu vděčný, ale bylo to z jeho vůle. Nebylo to z vůle Josefa Středuly,“ reagoval na dotaz CNN Prima NEWS šéf ČMKOS. Druhým kandidátem, kterého Středula zmínil, byl Josef Skála.

Tagy: