OBRAZEM: Větší, tenčí a výkonnější. Samsung odhalil novou generaci „skládaček“, co umí?

Elegantní design, větší displej a v neposlední řadě špičkový výkon. Jihokorejský technologický gigant Samsung odhalil již pátou generaci svých skládacích mobilů s ohebným displejem Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5. Společně s nimi se představily veřejnosti nové modely chytrých hodinek Galaxy Watch6 i další řada výkonných tabletů Galaxy Tab S9 v několika variantách. Nad rámec smrště novinek Samsung spustil také výhodné předobjednávky, které ušetří nejrychlejším technologickým nadšencům tisíce korun. Všechny novinky se probijí na český trh 11. srpna.

Návrat skládacích mobilů a ohebných displejů zaznamenal už s předchozími generacemi od Samsungu nemalý úspěch. Není proto divu, že nejeden technologický novinář čekal od příznačně pojmenované akce Galaxy Unpacked velké věci. A ty přišly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Televizor se zabudovanou umělou inteligencí? Novinkám od Samsungu pomáhá zlepšovat obraz

Obě vlajkové lodě z řad mobilních zařízení se dočkaly větších displejů, výkonnějších vnitřností a o poznání bytelnější konstrukce, stejně jako pětileté garance bezpečnostních aktualizací, potažmo čtyřleté podpory u nových operačních systémů. Pozadu nejsou ovšem ani další představené novinky z kategorie chytrých hodinek a tabletů.

Galaxy Z Flip5

Začneme nicméně u „véček“, které se vždy těšily velké pozornosti. Vnější 3,4“ displej je ve srovnání s předchozí řadou hned čtyřikrát větší, což nahrává novým možnostem, jak ho kreativně využít – není problém na něm zobrazovat hodiny, předpověď počasí či notifikace v plném znění, případně skrze něj odpovídat na příchozí zprávy nebo přepínat hudbu, aniž by bylo potřeba mobil otevřít. Navíc není problém mezi jednotlivými widgety přepínat jednoduchými gesty.

Samozřejmostí je pak focení selfie hlavním „zadním“ fotoaparátem s rozlišením 12 Mpx, jenž disponuje také fázovým ostřením, optickou stabilizací i schopností natáčet 4K videa. Společnost mu dělá dále 12mpx širokoúhlá čočka a klasická přední kamera o stejném rozlišení. A nebyli bychom v roce 2023, kdyby foťákům nepomáhala také umělá inteligence – ta pomáhá fotky doladit prakticky okamžitě při focení, ať už dorovnáváním ostření ve špatných světelných podmínkách či odstraňováním šumu.

Přinejmenším papírově se zdá, že se v kompaktním těle skrývá slušivě výkonné zařízení a porce zajímavých funkcí. Hlavní pohon zajišťuje osmijádrový procesor Qualcom Snapdragon 8 druhé generace a 8 GB operační paměti. K mání jsou pak dvě verze mobilů dle kapacity uložiště – 256 GB a 512 GB. Zařízení si tak bez zadýchání poradí s graficky náročnými hrami či výkon požírajícími aplikacemi. To vše krmí baterie o kapacitě 3700 mAh, samozřejmostí je pak bezdrátové nabíjení.

Galaxy Z Fold5

Pokud ovšem koukáte po zařízení bez kompromisů, nejspíše sáhnete po Galaxy Z Fold5 – nové vlajkové lodi Samsungu s obřím ohebným 7,6“ displejem. Model i přes upravenou a odolnější konstrukci dokázal uhájit tenké lehké tělo, což je na mobilní pracovní zařízení menší zázrak. V kombinaci se špičkovým hardwarovým vybavením a vysokokapacitní baterií jde téměř o kapesní pracovní počítač, na němž jde bez větších komplikací odbavit nemalá část denní agendy.

Výbavu pro pracovní produktivitu má Galaxy Z Fold5 více než bohatou. Nechybí vylepšená pracovní lišta Taskbar na přepínání mezi nejpoužívanějšími aplikacemi či kompaktnější verze chytrého pera S Pen na rychlé psaní poznámek. Změn doznala rovněž gesta, nyní je o něco jednodušší přenášet položky mezi jednotlivými panely. Samotný 7,6“ displej má dostatečně vysokou svítivost na to, aby se na něm dalo pohodlně pracovat i za ostrého denního světla. Uprostřed letních dnů to jistě ocení celá řada uživatelů.

Co se týče hardwarových parametrů, nejnovější samsungová „skládačka“ na výkonu rozhodně nešetřila. Ústředním motorem je zde již zmíněný Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 12 GB operační paměti a uložiště o velikosti 256 GB, 512 GB nebo už výsostně štědrých 1 TB. Změna nakonec nepřišla na poli fotoaparátů – skládací mobil se může nadále chlubit povedenou 50mpx čočkou, širokoúhlým objektivem s rozlišením 12 Mpx, dále 10mpx teleobjektiv s trojnásobným zoomem. Nechybí ani vnitřní fotoaparát s rozlišením 4 Mpx.

Na předobjednávkách ušetříte tisíce korun

Jak jsou na tom nové ohebné mobily cenově? Galaxy Z Flip5 začíná na 28 499 korun, zatímco za Galaxy Z Fold5 v základní konfiguraci dáte 44 999 korun. Ruku v ruce s odhalením ceny jde výhodná předobjednávka akce – díky výkupnímu bonusu ve výši až 5 000 korun se mohou zájemci „zbavit“ starších generací Galaxy zařízení a získat novinku za bezbolestný doplatek.

Nechybí ani tradiční předobjednávkové bonusy – pokud si pořídíte telefon do 10. srpna, získáte model s dvojnásobnou kapacitou paměti za stejnou cenu, jako kdybyste si pořizovali mobil základní konfigurace. Ke všem výše uvedeným výhodám dostanou noví majitelé Galaxy Z Flip5 i Galaxy Z Fold5 pojištění Samsung Care+ na rok zdarma.

Galaxy Tab S9

Třebaže si zmíněné skládací telefony urvaly největší kus světové pozornosti, očím nadšenců do moderních technologií by neměly ujít ani výkonné tablety řady Galaxy Tab S9. I ty skrývají ,,pod kapotou" druhou generaci procesoru Snapdargon 8 speciálně vyrobenou pro Samsung, což z nich dělá efektivní pracovní zařízení, ale i herní bestii, která utáhne i nejnovější hry (navíc podporuje Ray Tracing). Součástí základního balení je i dotykové pero S Pen. Zajímavostí je certifikát odolnosti IP68, který potvrzuje, že tablety, ale i jejich chytrá pera S Pen prošly náročným terénním testem a zvládnou práci v divoké přírodě – voda jim nic neudělá.

K mání jsou hned tři varianty tabletů, konkrétně Galaxy Tab S9, S9+ a S9 Ultra. V praxi se liší především svou úhlopříčkou, všechny se každopádně pyšní skvělým displejem Dynamic AMOLED 2X s adaptivní frekvencí obrazu až 120 Hz, tenkou konstrukcí a vysokou výdrží. Dá se k nim dokoupit klávesnicové pouzdro a nahradit tak notebook. Při použiti DeX režimu ani nepoznáte rozdíl oproti počítačovému Windows prostředí. Zároveň můžete na tabletu a telefonu pracovat společně, což vám zajistí externí ovládání klávesnice a myši.

Ceny začínají na 21 499 korunách (v případě Wi-Fi verze) a 24 999 korunách (u 5G varianty). I zde může zájemce potěšit příjemná předobjednávková akce. Zákazníci, kteří si v období do 10. srpna včetně pořídí jeden z modelů Galaxy Tab S9, můžou k výkupní ceně navíc získat bonus ve výši až 10 tisíc korun, pakliže sáhnout po té nejvyšší konfiguraci. Stejně jako u skládacích mobilů dostane kupující roční pojištění Samsung Care+.

Galaxy Watch6

Opomenout nejde ani čerstvě přestavené chytré hodinky  Galaxy Watch6 a Galaxy Watch6 Classic, které umně doplňují zbylé novinky od Samsungu. U obou modelů můžete vybírat ze dvou verzí velikostí.a zároveň s nimi máte možnost ovládat váš telefon. Kromě vyššího výkonu, většího displeje a delší výdrže hraje hlavní roli série nových senzorů a modulů pro monitoring zdraví – důraz se kladl na lepší analýzu spánku, čip pro měření tepu či rozbor tělesné skladby. V nejvyšší nouzi (například při náhlém pádu ze schodů) umí hodinky vyslat signál a přivolat tak pomoc, ať už skrze tísňovou linku nebo příbuzné. Kromě všeho zmíněného disponují hodinky vylepšenou analýzou sportovních výsledků, která je šitá na míru každému uživateli. Za zmínku určitě stojí možnost platit hodinkami skrze službu Google Pay.

V případě Galaxy Watch6 Classic se dočkala velkolepého návratu mechanická luneta, umožňující přesné a pohodlné ovládání ve zhoršených podmínkách, ať už za deště nebo přímo pod vodou. U obou modelů lze volit z mnoha různých univerzálních ciferníků a řemínků, které lze nově vyměnit velmi jednoduše a rychle na jedno kliknutí. V nabídce jsou také stále hodinky Galaxy Watch5 Pro určené pro nadšené sportovce a dobrodruhy, které navíc v těchto dnech dostávají softwarová vylepšení.

Předobjednávková akce se týká i chytrých hodinek. Po registraci na webu www.novysamsung.cz lze odprodat staré zařízení od Samsungu a získat výkupní bonus ve výši dva až tři tisíce korun, stejně jako roční pojištění Samsung Care+.

Tagy: