Fatální omyl otřásá americkou justicí: Po 43 letech propustili neprávem odsouzenou ženu

Neprávem odsouzená Sandra Hemmeová se po 43 letech dostala na svobodu.

Spojenými státy otřásl jeden z největších justičních omylů

Spojenými státy otřásl jeden z největších justičních omylů. Po dlouhých 43 letech propustil soud v Missouri na svobodu nevinnou ženu. Ta si odpykávala doživotní trest za vraždu, kterou nespáchala.

Když zamířila na doživotí za mříže, bylo Hemmeové pouhých dvacet let. Odsouzena byla za vraždu knihovnice Patricie Jeschkeové ze St. Joseph. Podle webu BBC neexistoval žádný důkaz, který by ji s činem spojoval. Verdikt padl na základě jejího přiznání. K tomu ale došlo pod těžkými sedativy v psychiatrické léčebně, jak ukázalo pozdější přezkoumání případu.

ČTĚTE TAKÉ: Zloděj ubodal bývalého šéfdesignéra Rolls-Royce v jeho domě v Bavorsku. Pachatel je na útěku

Nejdéle neprávem vězněná žena v USA v historii. Nyní 64letá Sandra Hemmeová se po propuštění setkala se svou rodinou. Po letech v nedalekém parku u věznice objala svoji sestru, dceru a vnučku. „Byla jsi ještě dítě, když mi tvoje máma poslala tvou fotku,“ řekla Hemmeová podle webu Fox News své vnučce. Dodala, že dívka prý vypadá úplně stejně jako její matka, když byla malá. „To mi lidé říkají často,“ odpověděla babičce.

„Jsme vděční, že se paní Hemmeová po 43 letech konečně shledala se svou rodinou. Strávila více než čtyři desetiletí neprávem ve vězení za zločin, se kterým neměla nic společného. Dnes večer je obklopena svými blízkými, s nimiž měla být celou dobu. Budeme pokračovat v boji, dokud nebude její jméno očištěno,“ uvedl na svém webu právní tým Sandry Hemmeové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trestanci i dozorci se změnili, říká šéf vězeňské služby. Zmínil dříve nemyslitelný příklad

Tagy: