Obrovský úspěch SPD. Okamurovo hnutí se šíří napříč republikou, hodnotí politolog

Politolog Jan Kubáček hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS

Politolog hodnotí úspěch SPD

Politolog Jan Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že zisky strany SPD v komunálních volbách znamenají pro šéfa frakce Tomia Okamuru obrovský úspěch. Doposud se SPD podle Kubáčka dařilo spíše v ekonomicky slabších lokalitách, to se ale letošními volbami mění.

Z průběžných výsledků komunálních voleb vyplývá, že SPD získá po celé republice přes 230 zastupitelů. Šéf strany Okamura na tiskové konferenci zmínil, že zisky SPD vnímá velmi pozitivně.

„My jako SPD považujeme tyto volby za úspěch. Vypadá to, že hnutí SPD má nárůst zastupitelů v městech i obcích. Ten nárůst bude značný. Uspěli jsme ve všech krajských městech. I v Praze jsme přes pět procent. Občané ukázali, že nejsou spokojení s vládou Petra Fialy,“ pronesl Okamura před novináři.

Na tiskovou konferenci SPD se můžete podívat zde:

S tím, že by se zisky SPD daly považovat za úspěch, souhlasí i politolog Kubáček. Podle něj se letošními komunálními volbami mění celkový přístup voličů k Okamurově hnutí.

„To, čeho Okamura dosáhl, se dá považovat za jednoznačný úspěch. Pro SPD je to šance, jak se posadit o jedno patro výš,“ řekl Kubáček pro CNN Prima NEWS.

Politolog se domnívá, že SPD už není minoritní stranou, která boduje jen v určitých lokalitách, ale stává se stranou skutečně celostátní. „V minulosti jsme barvy SPD vídali například v severních Čechách, v oblastech, kde se ekonomicky nedařilo. Teď se SPD rozšíří napříč republikou,“ uvedl ve volebním vysílání.

Úspěch SPD v komunálních volbách podle Kubáčka bude hrát Okamurovi do karet i v kontextu kritiky vládních stran.

„SPD to umožní ostřelovat vládu zespoda,“ uzavřel politolog Kubáček.

Tagy:
Tomio Okamura tisková konference SPD politolog Jan Kubáček Praha komunální volby Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy komunální volby 2022