Juchelka z ANO: Romští uprchlíci jsou na eurotripu, přehazujeme si je jako horký brambor

Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka z hnutí ANO

PARTIE Terezie Tománkové 8.5.2022

České obce a města se v posledních dnech potýkají s migrací romských uprchlíků ať už z Ukrajiny, nebo z Maďarska. Například město Vyškov odmítlo takové uprchlíky ubytovat a žádá o pomoc ministerstvo vnitra. Podle poslance ANO Aleše Juchelky jsou Romové na eurotripu a někteří z nich situaci zneužívají a čerpají humanitární pomoc napříč zeměmi.

„Určitě jsme všichni tušili, že zvládání uprchlické krize se neobejde bez excesů. Romští uprchlíci mají často asi dvojí občanství –⁠ ukrajinské a maďarské. Ne všichni ale zůstávají, někteří kočují dál. Četl jsem, že maďarští Romové jsou na eurotripu po těch zemích tak, aby mohli získat nějakou humanitární pomoc,“ prohlásil v nedělní Partii na CNN Prima NEWS poslanec Juchelka.

Zda to tak skutečně je, je velmi těžké ověřit. Česko má zkušenost se skupinou Romů, kteří se v týdnu zdržovali před brněnským nádražím. Podle vedení brněnské romské komunity tyto skupiny obdržely dávky a místo opustily.

Juchelka dále dodal, že mu chybí vládní plán na to, jak v uprchlické krizi pokračovat.

„Po vládě jsme už v březnu požadovali nějakou uprchlickou strategii. Zatím dodala jen nějaké teze. I toto by právě měla být součást nějaké strategie. Romy si prostě přehazují obce s kraji jako horký brambor. V tuto chvíli by se měla zapojit vláda. Myslím, že tuto problematiku jednoduše nechala na starostech, hejtmanech a primátorech,“ dodal Juchelka.

Kraje ubytování odmítají

Vláda ale odmítá, že by v tom starosty nechala samotné. Ministr Rakušan v týdnu ve Sněmovně uvedl, že se vláda snaží hledat ubytovací kapacity právě pro ty, kteří přichází do Česka až nyní. Navíc stále připomíná, že během velmi krátké doby byl vytvořen systém, který většinu uprchlíků rychle registroval a ubytoval.

„Nabídli jsme nějaké nemovitosti, z větší části nebyly ale krajskými autoritami schváleny s odůvodněním, že v dané lokalitě to není vhodné, nebo se nezdál vhodný ten objekt,“ uvedl ministr.

Ubytování pro všechny uprchlíky se podle Rakušana po potřebné lustraci ale daří nalézt. „V současné době jsme poptali čtyři soukromé ubytovatele, kteří jsou ochotni ubytovávat. I dva státní objekty jsou právě v těchto dnech nasazovány,“ řekl. Připomněl, že jakýkoliv uprchlík pozbývá ochrany, pokud ubytování odmítne. Těmto lidem úřady doporučují návrat na Ukrajinu či do Maďarska, jehož pas často mají.

Všichni uprchlíci, kteří z válečné zóny do Česka dorazí, by se měli přihlásit. Na základě toho získají pobytové vízum, pracovní povolení a příspěvek 5 000 korun měsíčně. Pokud se ale nenahlásí, o tyto možnosti přijdou a jsou tak v zemi prakticky nelegálně.

Tagy: