Masivní výskyt štěnic v Brně. Nejde je porazit, jsou stále odolnější a nájemníci nespolupracují

Obyvatele bytové domu v Brně trápí štěnice.

Obyvatelé bytového domu v Brně řeší problém se štěnicemi

Nepříjemný problém řeší obyvatelé domu v Brně. V bytech se jim tam ve velkém množství množí štěnice. Město prý podle nich nedělá dost, aby je odstranilo. Magistrát se ale brání tím, že štěnice jsou čím dál víc odolné, postřiky nefungují a navíc někteří nájemníci nespolupracují.

Malý hmyz, který dokáže pořádně znepříjemnit život. Zůstávají po něm kousance, které bolí a mohou hnisat. Štěnice se v tomto bytovém domě objevily před pár měsíci a všem pokusům o likvidaci odolávají.

ČTĚTE TAKÉ: Neštěstí na Brněnsku. Chodkyni na přechodu srazilo nákladní auto, žena na místě zemřela

„My jsme ten masivní výskyt štěnic zaznamenali na začátku letošních prázdnin. Ještě jsme úplně nezískali kontrolu nad těmito škůdci. Postřiky nejsou stoprocentně účinné, protože štěnice jsou čím dál tím víc rezistentní,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí Magistrátu města Brna Filip Poňuchálek.

Problém se prý podle obyvatel domu začal projevovat poté, co město nastěhovalo do některých bytů nájemníky ze sociálně vyloučených lokalit. Proto původní obyvatelé domu částečně viní i město a požadují snížení nájmů. „Platíte nájem čtrnáct patnáct tisíc a máte tam štěnice, špínu, bordel a stejně nikdo nic nedělá,“ stěžovala si jedna nájemnice.

Obyvatelé domu zástupcům města tento týden jako důkaz zamoření předali zavařovačku se štěnicemi. „Náš bytový ombudsman toto převzal a následně kontaktoval Masarykovu univerzitu. Té jsme tento vzorek předali s tím, že bude následně zkoumán,“ sdělil Poňuchálek.

Na začátek října plánuje město další kontroly a postřiky. Může se ale stát, že někteří nájemníci nebudou chtít spolupracovat. „Lidé nechtějí říct, že mají v domě štěnice. Bojí se, že to bude ostuda,“ popsal další obyvatel domu.

„Kontrolu jako takovou vynutit u nájemníků nemůžeme, a to si nemůže vynutit ani krajská hygienická stanice,“ doplnil Poňuchálek. V případě nespolupráce a neuposlechnutí má město právo vypovědět nájemníkovi smlouvu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Z lupiče se vyklubala roztomilá šelma. Obsluha benzinky na Orlickoústecku se raději ukryla

Tagy: