Oceňovaný starosta a nadšený hokejista. Kdo je nástupcem na Síkelově ministerstvu Lukáš Vlček?

Místo ministra průmyslu a obchodu by měl podle informací CNN Prima NEWS po Jozefu Síkelovi (za STAN), který se stal nominantem kabinetu na post budoucího českého eurokomisaře, obsadit první místopředseda STAN Lukáš Vlček. Ten strávil 15 let ve funkci starosty města Pacov a od roku 2021 je poslancem. Dvakrát získal ocenění Nejlepší starosta za Kraj Vysočina.

Dvaačtyřicetiletý Lukáš Vlček je poslancem od října 2021. Ve Sněmovně je členem rozpočtového výboru a výboru pro životní prostředí, mimo jiné je také místopředsedou podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí a předsedou stálé komise pro hybridní hrozby. Je také místopředsedou poslaneckého klubu STAN.

ČTĚTE TAKÉ: Rozhodnuto. Vláda navrhne ministra Síkelu na post eurokomisaře, Nerudová má smůlu

Od července 2022 je Vlček prvním místopředsedou hnutí STAN. Členem hnutí je od roku 2017, navíc předsedá krajské organizaci hnutí na Vysočině.

Vlček se narodil 27. února 1982 v Pelhřimově. Vystudoval obor politologie a sociologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a na Ekonomicko-správní fakultě téže univerzity obor regionální rozvoj a správa.

Po maturitě na gymnáziu a studiu na Vyšší odborné škole obchodně-správní v Liberci pracoval pro různé poradenské agentury a mimo jiné byl i úředníkem odboru regionálního rozvoje městského úřadu Pacov na Pelhřimovsku. V roce 2006 byl zvolen na nezávislé kandidátce Sdružení pro rozvoj a prosperitu Pacovska zastupitelem Pacova a následně i starostou města, které pak vedl téměř 15 let.

Jeden z nejmladších starostů a nadšený hokejista

V roce 2012 byl poprvé zvolen zastupitelem Kraje Vysočina (jako nestraník na kandidátce SNK ED a hnutí Nestraníci), v roce 2016 mandát obhájil, když byl krajským lídrem společné kandidátky STAN a SNK ED. Po krajských volbách v roce 2020, kdy byl opět lídrem společné kandidátky, byl zvolen náměstkem hejtmana pro životní prostředí a zemědělství. Ve funkci náměstka hejtmana i v krajském zastupitelstvu skončil po zvolení do Sněmovny s tím, že se před volbami zavázal nekumulovat uvolněné funkce.

Starostou Pacova se stal ve svých 24 letech, byl tak jedním z nejmladších starostů v republice. Získal ocenění Nejlepší starosta 2014 a 2018 v Kraji Vysočina pořádané Svazem měst a obcí ČR. Funkci opustil v dubnu 2021, v městském zastupitelstvu ale zůstal a také byl zvolen místostarostou.

Angažuje se či angažoval ve Svazu měst a obcí ČR, Svazku obcí mikroregionu Stražiště či v Místní akční skupině Via rustica.

Vlček je ženatý, s manželkou Hanou má dvě děti. Jeho velkou zálibou je sport, věnuje se atletice a také působil v pelhřimovském hokejovém klubu, a to nejen jako hráč, ale i jako pořadatel domácích zápasů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Prezident Pavel jednal s vládou o obraně. Formují nás obavy z války na Ukrajině, připustil

Tagy:
politika volby Kraj Vysočina Starostové a nezávislí Pacov vláda Jozef Síkela Poslanecká sněmovna ČR politický proces okres Pelhřimov Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Lukáš Vlček Svaz měst a obcí České republiky SNK Evropští demokraté politické strany a hnutí místní volby