Rozhodnuto. Vláda navrhne ministra Síkelu na post eurokomisaře, Nerudová má smůlu

Kandidáti na nového českého eurokomisaře Jozef Síkela a Danuše Nerudová (oba STAN)

Kandidátem vlády na příštího eurokomisaře je ministr průmyslu Síkela

Vláda Petra Fialy (ODS) nominuje na post evropského komisaře současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN). Kabinet tak rozhodl v neprospěch Danuše Nerudové (STAN), která byla nedávno zvolena do Evropského parlamentu, a bývalého pirátského europoslance Marcela Kolaji. Podle informací CNN Prima NEWS by se Síkelovým nástupcem v čele ministerstva průmyslu a obchodu měl stát první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

„Vláda se dnes jednomyslně shodla na jménu kandidáta na komisaře – bude jím ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Prokazuje kompetenci, má rozsáhlé zkušenosti z mezinárodního prostředí a během předsednictví prokázal i na evropské úrovni, že umí řešit problémy. Je to relevantní kandidát s úspěšnou praxí ze soukromé sféry i politiky. Věřím, že bude silným členem Evropské komise,“ napsal na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdanit, či nezdanit tiché víno? Pekarová jde proti koalici a připraví návrh navzdory Fialovi

Premiér nyní předloží nominaci sněmovnímu evropskému výboru. Poté ji definitivně schválí vláda, uvedl. Po příslušných procedurách na evropské úrovni, které zahrnují slyšení před výbory, by mohl Evropský parlament hlasovat o celé komisi v druhé polovině října, aby mandát komise začal 1. listopadu, doplnil Fiala. Pokud Síkela neuspěje, mohla by se teoreticky vrátit do hry Nerudová.

Česká republika může podle Síkely při jednání o portfoliu zúročit, že si v posledních letech získala pověst důvěryhodného partnera. Nominaci do Evropské komise pokládá za čest. „V posledních letech jsme si v Evropě vybudovali pozici důvěryhodného, konstruktivního partnera, kterou je nyní čas přetavit v zisk odpovídajícího portfolia v budoucím složení Evropské komise ve prospěch České republiky. Pro mě je velkou ctí, že se vládní kolegové dnes jednomyslně shodli na tom, že právě já jsem vhodným kandidátem pro tuto důležitou roli. Děkuji jim proto za jejich důvěru, udělám maximum pro to, abychom tuto příležitost využili opravdu co nejlépe,“ napsal Síkela na sociální síti X.

Podle ministra pro záležitosti Evropské unie Martina Dvořáka (STAN) by Česko mělo lepší vyjednávací pozici, kdyby do Evropské komise navrhlo ženu. Rozhodnutí vlády ale respektuje. Podobně to vidí i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Jsem rád, že jeden z našich nominantů získal podporu koalice, byl bych raději, kdyby ji získali oba. Věřím, že naše vyjednávací pozice by tak byla silnější. Jozef bude nepochybně velmi dobrým eurokomisařem bez ohledu na portfolio, které bude zastávat, svoje schopnosti už prokázal mimo jiné během českého předsednictví. Pokud se eurokomisařem stane, Starostové a nezávislí jsou připraveni navrhnout jeho nástupce na ministerstvo tak, aby se práce na tomto resortu ani na den nezastavila,“ napsal Rakušan na síti X.

Síkelovým nástupcem v čele ministerstva průmyslu a obchodu se podle informací televize CNN Prima NEWS stane první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček. Ve Sněmovně je členem rozpočtového výboru a výboru pro životní prostředí, mimo jiné je také místopředsedou podvýboru pro technickou ochranu životního prostředí a předsedou stálé komise pro hybridní hrozby. Vystudoval obor politologie a sociologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně (2008) a na Ekonomicko-správní fakultě téže univerzity obor regionální rozvoj a správa (2015).

Premiér Petr Fiala dříve uvedl, že jméno svého nominanta oznámí ještě tento měsíc. „O nominaci na českého eurokomisaře se nebavíme jen ve vládě, ale hlavně s partnery v Bruselu. Výsledek jednání a naši nominaci oznámíme ve chvíli, kdy to bude výhodné. Očekávám, že to bude během léta,“ sdělil v minulosti médiím.

Sedmapadesátiletý Síkela před nástupem do vlády přes 30 let působil v bankovnictví ve střední a východní Evropě. V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny, později se stal členem představenstva Erste Group. Představenstvo opustil v roce 2019, poté do konce roku 2020 pro skupinu pracoval jako externí poradce.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Úspěch ODS v europarlamentu. Vrecionová se stala předsedkyní vlivného zemědělského výboru

Tagy: