Očkování drhne. Ke slibovaným 100 tisícům dávek denně se ani zdaleka neblížíme

Tempo očkování v dubnu zatím ani zdaleka neodpovídá proklamovaným slibům, které pravidelně zaznívají z úst čelních představitelů státu. Jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak dnes již bývalý ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovořili o tom, že se v dubnu bude očkovat sto tisíc lidí denně. Přestože je již téměř polovina měsíce, nepřekročil denní počet vydaných dávek 67 tisíc, denní průměr je přitom přibližně 53 tisíc dávek. Nový ministr Petr Arenberger (za ANO) je ještě optimističtější a mluví dokonce o 140 tisících dávek denně. Konkrétní datum, kdy by k tomu mělo dojít, však nezmiňuje.

V dubnu došlo oproti březnu ke zrychlení očkování. Za měsíc se denní počet podaných dávek skoro zdvojnásobil, přesto stále není vakcinační program tam, kde by v tuhle dobu měl být, pokud chceme do konce léta naočkovat 70 procent populace. Pokud by se očkovalo stejným průměrem jako dnes, cíle by Česko dosáhlo až v polovině ledna 2022.

Nejlépe se zatím očkovalo v minulém týdnu, kdy došlo k dosavadnímu rekordnímu počtu podaných dávek. Ve čtvrtek jich bylo podáno přes 66 tisíc. Jen o něco méně jich bylo podáno v pátek. V jiných dnech se však očkuje i o 20 tisíc lidí méně. Stále také platí pravidlo, že vakcinace výrazně upadá o víkendech a o svátcích.

Nenaplněné ambice

Není to přitom tak dávno, kdy měl Blatný s očkováním v dubnu mnohem vyšší ambice. Na tiskové konferenci 5. března prohlásil, že je cílem, aby se vakcinovalo 100 tisíc lidí denně. „Zvyšuje se rychlost očkování. Cílem je, aby v průběhu března bylo očkováno denně více než 35 tisíc lidí a v průběhu dubna bylo uděláno 100 tisíc vpichů denně,“ prohlásil ministr začátkem března.

Blatný již v ministerském křesle nesedí. Podobně však mluvil i premiér Babiš. „Hlavní cíl je, abychom k 1. dubnu měli prázdné mrazáky, abychom mohli 6. dubna naběhnout na kapacitu 100 tisíc vakcín denně,“ řekl Babiš 14. března ve svém tradičním nedělním hlášení. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) zase při svém vstupu do úřadu uvedl jako plán očkovat 140 tisíc lidí denně.

Tyto smělé plány se však zatím nenaplňují. Dnes již bývalá tisková mluvčí ministra to ještě nedávno obhajovala nedostatkem očkovacích látek. „Tempo očkování je samozřejmě odvislé především od dodávek vakcín, nicméně v evropském kontextu ČR rozhodně v očkování nijak nezaostává,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Příští měsíce budou klíčové

Nenaplněné proklamované tempo očkování však již začíná být varovné. Jak ukazuje očkovací strategie z konce loňského roku, právě nadcházející týdny a měsíce by měly být v rámci vakcinačního programu klíčové. V květnu až červenci by totiž mělo být naočkováno nejvíce lidí.

Za nedostatečné očkování kritizuje vládu také opozice. „Za poslední týden jsme očkovali průměrně 53 000 dávek denně. Pan premiér nám opět dokázal, jak skvělý krizový manažer dokáže být. Na nedostatečné tempo očkování upozorňujeme už několik měsíců a pan Babiš místo plnění vlastních slibů pokračuje ve svém nesmyslném mikromanagementu a prosazování neschválených vakcín,“ napsala na Facebooku předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Očkování je v současné době naprostou prioritou a jeho rychlost je klíčová k tomu, abychom se konečně vrátili zpět do normálního života. Každý den, kdy se nám to nedaří, zbytečně přicházíme o další lidské životy. Pan premiér se podle toho musí začít i chovat, a ne pouze slibovat,“ dodala.

Je 10. dubna a za poslední týden jsme očkovali průměrně 53 000 dávek denně. Pan premiér nám opět dokázal, jak skvělý...

Posted by Markéta Pekarová Adamová on Saturday, April 10, 2021

Tagy: