Tempo očkování padá. 100 tisíc lidí denně, které na duben plánoval Blatný, je utopie

Do konce dubna budou naočkovány dva miliony lidí, nešetřil na páteční tiskové konferenci optimismem ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Plánu věří i přesto, že tempo vakcinace ve srovnání s předchozím týdnem kleslo.

Očkování proti COVID-19 zpomalilo. Ve čtvrtek bylo podáno 40 770 dávek, což je skoro o pětinu méně než ve stejný den před týdnem. V mezitýdenním srovnání čísla padala už od soboty. A to i o 10 tisíc.

„Tempo očkování je samozřejmě odvislé především od dodávek vakcín, nicméně v evropském kontextu ČR rozhodně v očkování nijak nezaostává,“ řekla CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Šéf resortu Blatný věří, že se situace v následujícím měsíci zlepší. Podle Blatného firma Pfizer/BioNTech dodá milion dávek vakcíny. Od firmy Moderna jich má přijít 140 000, od AstraZenecy se očekává 200 000 a asi 30 000 až 40 000 zašle společnost Johnson & Johnson.

Do konce dubna by dle slov Blatného měly mít již alespoň jednu dávku dva miliony lidí. V pondělí se podle něj začnou k očkování registrovat zaměstnanci ze superkritické infrastruktury, kterých je asi 9 000, a dořešeno by mělo být také očkování zaměstnanců v sociálních službách. Po Velikonocích se spustí registrace pro lidi nad 65 let.

„Nadále platí, že v červnu bude alespoň jednou dávkou očkováno 60 až 70 procent populace,“ zůstával Blatný optimistou.

Optimistické plány na duben

Není to přitom tak dávno, kdy měl Blatný s očkováním v dubnu mnohem větší ambice. Na tiskové konferenci 5. března prohlásil, že je cílem, aby se vakcinovalo 100 tisíc lidí denně. „Zvyšuje se rychlost očkování. Cílem je, aby v průběhu března bylo očkováno denně více než 35 tisíc lidí a v průběhu dubna bylo uděláno 100 tisíc vpichů denně,“ prohlásil počátkem března ministr.

Problémem je, že do Česka bylo zatím dodáno 1,675 milionu dávek vakcíny, přičemž 1,4 milionu z nich již zdravotníci využili. V dubnu pak má dorazit od čtyř výrobců celkem 1,34 milionu dávek očkovací látky. Dosáhnout původně plánovaného množství 100 tisíc dávek denně tak s největší pravděpodobností nepůjde.

Očkovací systém pro chronicky nemocné

Od středy se mohou k očkování registrovat chroničtí pacienti na základě kódů od ambulantních specialistů. Využilo je už přes 40 000 pacientů s vybranými diagnózami. Blatný připomněl, že očkovat rizikové pacienty mohou také nemocniční pracoviště nebo praktičtí lékaři. Ti si ale stěžují, že k nim směřuje málo vakcíny.

Pro své pacienty nad 80 let tak někteří žádají jiné typy vakcíny než nedostatkovou AstraZenecu, které chodí do Česka snížený počet dodávek. Podle Blatného je možné, aby dostali i vakcínu od Pfizer/BioNTech, záleží ale na dohodě s krajem. „Jsou kraje, kde to funguje velmi dobře,“ dodal ministr.

Tagy: