Do hospody i bez očkování? Válek připustil nové rozvolnění restrikcí po vzoru Rakouska

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek předpověděl konec omikronové vlny

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chystá rozvolnění koronavirových opatření po vzoru Rakouska. To by znamenalo, že do restaurací by mohli nově i neočkovaní. Bližší informace by měl oznámit ve středu po jednání vlády. S informací přišel jako první web Novinky.cz.

Válek v sobotu řekl, že vstup do restaurací pro neočkované je v České republice ve hře, uvádí Novinky.cz.

„Vím přesně, jak vše bude probíhat do konce února a co bude v březnu. První informace o dalších krocích se dozvíte ve středu po vládě,“ napsal ministr v SMS.

„Budeme vyhodnocovat situaci. Pokud nepřijde další vlna, tak přijde na řadu rozvolnění,“ řekl mluvčí resortu Ondřeje Jakob.

Kdy konkrétně by k tomu mohlo dojít, ale ani Válek, ani Jakob nespecifikovali. „Pokud se nebude situace zhoršovat, tak přijde rozvolnění, nechci ale spekulovat, od jakého data. Lze to nicméně očekávat v nedaleké době,“ doplnil mluvčí.

Rozvolnění připustil i premiér

Už ve čtvrtek ministr zdravotnictví potvrdil, že jeho tým o možném rozvolnění restrikcí často hovoří. Vláda už představila svou předpověď, kdy by „návrat k normálu“ mohl nastat. „Průběžně vyhodnocujeme data. V půlce února dostanu informace od týmu profesora Romana Chlíbka a rád bych přišel s nějakou strategií k návratu do normálu tak, abych ho v březnu mohl projednat na vládě. Doufám, že 1. duben uvítáme návratem k normálu,“ řekl Válek na tiskové konferenci ve Sněmovně. A podobný odhad učinil i Fiala.

„V březnu bychom se mohli začít vracet ke standardnímu životu, ale jsem velmi opatrný. Opravdu závisí na tom, co se bude dít. Musíme se řídit vývojem omikronu,“ sdělil premiér v rozhovoru pro CNN Prima NEWS s tím, že zatím nechce slibovat něco, co by pak vláda v důsledku nepředpokládaného vývoje nakonec neschválila.

Rakousko ruší opatření

Zda by se rozvolňovalo podle vzoru Rakouska, oznámí Válek nejspíše po středečním jednání Fialova kabinetu. Sousední země navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem už rozvolňuje. Na tiskové konferenci ve Vídni to v sobotu řekl kancléř Karl Nehammer, podle něhož budou mírnější pravidla platit například v obchodu, gastronomii nebo turismu.

Od 5. února se tam zavírací hodina restaurací a dalších podniků posune z dosavadních 22:00 na půlnoc. Týden poté přestane platit omezení, které návštěvu obchodů – s výjimkou těch se základními potřebami  povolovalo jen očkovaným nebo vyléčeným. Nově bude nakupujícím stačit respirátor třídy FFP2.

Od 19. února přestane platit stejné omezení v gastronomii a turismu. Nově bude při návštěvě restaurace nebo hotelu vedle potvrzení o očkování či vyléčení možné předložit negativní PCR test, který nebude starší než 48 hodin, nebo test antigenní, ne starší než 24 hodin.

Změnit se mají i opatření ve školství, ta nová chce ale vláda oznámit až příští týden.

Tagy: