Očkování dětí Čechy netáhne. Vakcínu dostalo jen půl procenta z nich

Očkování dětí

Očkování dětí – úspěch, nebo propadák?

O očkování dětí od 5 do 11 let, kterých je v Česku téměř 800 tisíc, rodiče příliš velký zájem nejeví. K úterý 21. prosince dostaly vakcínu asi čtyři tisíce nejmenších. Přitom objednaných vakcín od firmy Pfizer/BionTech je téměř 300 tisíc.

4123, právě takový je počet podaných dávek proti covidu pro nejnižší věkovou skupinu do úterý 21. prosince. Očkování začalo už minulý čtvrtek. Zájem se ale předpokládal mnohem vyšší. „Myslím, že na vině jsou odborné a bohužel i morální kvality velké části našich lékařů. Je to alibismus, když rodiče řeknou: ‚Já to tak úplně nedoporučuju‘,“ sdělil evoluční biolog Jaroslav Flegr.

Imunolog Václav Hořejší podotýká, že u takto malých dětí dochází k těžkému průběhu mnohem vzácněji než u dospělých. „Může tak vznikat dojem, že jim nic nehrozí,“ podotkl.

Ohledně vakcíny pro děti váhají i někteří experti. „Rozhodně bych neriskoval svého vnuka nebo dítě naočkovat experimentální vakcínou na novém principu, u které už je vlastně prokázané, že nebrání přenosu,“ mínil imunolog Jiří Šinkora.

Zdravotní expert Ondřej Dostál (Piráti) navíc zdůraznil, že by očkování malých dětí nemělo být vynucované. „Domnívám se, že očkování velmi malých dětí by mělo zůstat striktně dobrovolné a rozhodně by nemělo být vynucováno,“ sdělil. Očkovat děti mohou i jejich pediatři. Pro ně ale není jednoduché vakcinaci zorganizovat.

Očkování dětí byla jasná volba

„Problém je ten, že vakcíny jsou v poměrně velkém balení. Když jsem se informovala, tak mi bylo řečeno, že si ve dvou nebo třech lékařích nemůžeme kombinovat objednávku dohromady, že bychom si pak pozvali děti. Pokud máme jedno IČO, tak na to musíme odebrat celou tu dávku vakcín a vyočkovat,“ uvedla pediatrička Soňa Knéblová.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze v úterý začalo očkování pro děti od 5 do 11 let. Od ledna zde budou očkovat každé úterý a čtvrtek. „Dneska máme 100 dětí pilotně, protože začínáme, jinak budeme dělat 2x týdně po 300 a pak se uvidí podle zájmu. Odhadujeme 600 dětí týdně,“ sdělil ředitel nemocnice David Feltl.

Rodiče, kteří své děti k očkování přihlásili, míní, že to byla jasná volba. „Mám doma pět dětí a ti starší už jsou očkovaní. Malé jsme chtěli nechat naočkovat hned, jak to půjde,“ podotkla matka Nicolase a Isabely. Podobný názor má i matka Vincenta. „Doma jsme všichni naočkovaní a už jsme jenom čekali, až přijde řada na děti a budeme moct naočkovat i je,“ dodala.

A očkování pro děti začalo v úterý i v hradecké fakultní nemocnici, naočkovalo se zde přibližně třicet dětí. Ve věkovém rozpětí mezi 5 až 11 lety je v Česku téměř 800 tisíc dětí. K 21. prosinci je naočkováno přibližně půl procenta z nich.

Tagy: