Proč se o víkendech téměř neočkuje? Nemáme dostatek vakcín, stěžují si zdravotníci

Očkování v Česku postupuje velmi pomalu a nadále se nacházíme hluboko pod evropským průměrem. Problémem je také velmi malý počet očkovaných o víkendech, který je i desetkrát nižší než ve všední dny. Přestože si zdravotníci stěžují na nedostatek vakcín, má jich ČR k dispozici mnohem více, než se podařilo doposud využít. Zatím se v Česku do středy naočkovalo 483 833 osob, dávek jsme však obdrželi přes 700 tisíc.

Očkování v Česku doposud velmi zaostává za plány očkovací strategie. Grafy navíc ukazují zásadní nepoměr mezi očkováním ve všedních dnech a o víkendech. Například minulý čtvrtek bylo proočkováno 21 415 osob, naopak v neděli pouze 2 252. Podobný trend se opakuje v podstatě každý týden od zahájení očkování.

Ministerstvo zdravotnictví hledá vinu především v očkovacích centrech. „Některá očkovací místa o víkendech nefungují. Provoz očkovacích míst je v kompetenci a na rozhodnutí zřizovatele daného zdravotnického zařízení a závisí také třeba na jeho personálních možnostech,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Údaje ministerstva ukazují, jak víkendové očkování vypadá v regionech. Například v Olomouckém kraji očkuje o víkendech pouze Fakultní nemocnice v Olomouci.

Nemáme vakcínu, stěžují si očkovací centra

Ostatní očkovací centra v kraji však uvádějí, že mají kapacity na to, očkovat více, bohužel však nedostávají dostatek vakcíny. Například Nemocnice Šumperk doposud naočkovala 3 495 osob, nejvíce zatím ve středu (286). O víkendech však vykazuje v počtu očkovaných nulu.

„Kolik vakcíny dostaneme, tolik naočkujeme. V tuto chvíli máme dva týmy, jeden mobilní a jeden stacionární. V případě, že bychom dostali více vakcín, například dvojnásobek, jsme schopni očkovat dvojnásobek. Pokud je někde problém, tak spíše v rezervačním systému, který není moc přátelský k lidem 80+. Při posunech, které jsou občas nutné, se stane, že se nepřihlásí znovu dostatečný počet seniorů,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Zdeněk Brož, bývalý senátor a starosta Šumperka, který se stará o komunikaci šumperské nemocnice.

Problémem je tak podle něj nedostatek vakcín, nikoliv schopnost očkovat. „Vakcíny dostáváme přiděleny na týden, pak se naplánuje počet na každý den podle možností. A i z celkových čísel a informací je evidentní, že problém je počet vakcín, ne schopnost rychlého naočkování,“ vysvětlil Brož.

Proč není vakcína?

Přestože do České republiky přichází od výrobců méně vakcín, než předpokládala očkovací strategie, stále jich má Česko k dispozici více, než stíhá proočkovat, jak upozorňuje zastoupení Evropské komise v ČR. „Do Česka zatím od tří výrobců přišlo přes 700 tisíc dávek covid vakcín. Z nich bylo využito 483 tisíc,“ napsala komise na Facebooku.

Podobně hovoří také europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Dodávka vakcín není rozhodně to, co naši zemi trápí. Například od firmy Moderna jsme dostali 142 tisíc dávek a zatím jsme vyočkovali 22 171. S vakcínou AstraZenecy je tahle bilance ještě žalostnější. Andrej Babiš zřejmě opět podcenil logistickou přípravu a výsledkem toho je pomalý tok vakcín z centra do regionů. Mám zprávy o tom, že v některých krajích sice jsou připraveni očkovat, nemají ale čím,“ uvedl pro CNN Prima NEWS předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Vláda má možnost si reputaci zlepšit třeba tím, že s výrobci vakcín vyjedná dodatečné dodávky s využitím toho, že některé státy mimo EU své objednávky neodebraly. Takový postup by byl v souladu s pravidly EU, a výrobci s touto možností dokonce naši vládu oslovili, takže nyní nezbývá než doufat, že si naše vláda tuto příležitost nenechá protéct mezi prsty. Tak, jak už několikrát předvedla,“ dodal.

Tagy: