Za dva měsíce můžeme mít proočkováno, hlásí kraje. Brzdou je nedostatek vakcín

Očkování v Brně

Pokud by kraje měly zajištěný dostatek vakcín, mohou mít proočkovanou většinu obyvatelstva během několika měsíců. Po jižních Čechách představil i radní Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka (za Piráty) systém velkých očkovacích míst, kde by se mohly očkovat desítky tisíc obyvatel denně. Kraje si však stěžují na nedostatek dodávaných vakcín, kvůli kterému nemohou své kapacity zatím využívat.

V Jihomoravském kraji by páteř očkování mělo tvořit sedm velkých očkovacích míst – největší v Brně na výstavišti, dalších šest v okresních a dalších městech kraje s dobrou spádovostí.

„Distribuce na více míst je zásadní – cpát všechno na jedno supervelkokapacitní místo s kapacitou například 10 tisíc osob (dávek) denně znamená koledovat si o lidské zácpy, o těžko řešitelné logistické problémy s klienty, personálem, materiálem. Je to zařízení, které se bude zřizovat několik měsíců a další měsíce ladit provoz. Menší centra s kapacitou tisícovky lidí denně (tj. stovka za hodinu) jsou flexibilnější,“ popsal na Facebooku jihomoravský radní Hlavenka.

Je možné to tu proočkovat za dva měsíce? Je. Chci vám dodat před víkendem trochu optimismu do žil. Na hory stejně...

Posted by Jiri Hlavenka on Friday, January 29, 2021

Až v kraji tento systém spustí, věří radní v naočkování až několika desítek tisíc lidí denně. „Deset tisíc osob (dávek) denně ale je pro nás spíše spodní hranice – i při opatrných úvahách o průtoku osob centrem víme, že se to dá naškálovat na cca 18 tisíc, a osobně jsem přesvědčen, že strop je ještě mnohem výš. Ke kapacitě očkovacích center je pak ještě potřeba připočítat praktiky, kteří budou moci očkovat vakcínou s jednodušší obsluhou, a též mobilní týmy, kterými by bylo možné obsluhovat odlehlé obce,“ popsal radní.

Konkrétně věří v naočkování až 750 tisíc lidí za měsíc. „Máme tedy již nyní naprojektovanou kapacitu na 10 tisíc pohodově, se škálováním na 18 tisíc, s dalšími možnostmi (praktici atd.) odhadem až 25 tisíc dávek denně, to jest 750 tisíc za měsíc. Jsou potřeba dvě dávky, tedy děleno dvěma, vychází to někam až k 400 tisícům osob měsíčně, kam jsme schopní se dostat, budou-li ovšem vakcíny,“ uvedl Hlavenka.

„Za dva měsíce je hotovo – provakcinace spolu s těmi, kteří už budou naočkováni z předchozích měsíců (řekněme 100 tisíc osob), budeme na 70 procentech osob kraje, což už je bezpečné pásmo. Znamená to tedy toto: umíme být taky jako Izrael, za dva měsíce hotovo. Jedinou neznámou je dostupnost vakcín,“ dodal.

Optimistická je taky brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). V rozhovoru pro E15 uvedla, že by všichni obyvatelé Brna mohli být naočkováni asi za tři měsíce.

Kraje trápí nedostatek vakcín

V posledních týdnech se stal v souvislosti s očkováním viditelnou postavou jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), Přestože jako jeden z prvních představil ve svém kraji velké očkovací centrum, nadále bojuje s akutním nedostatkem vakcíny, kvůli které nemůže objednávat k očkování seniory nad 80 let.

„Bohužel v minulém týdnu od 25. ledna jsme dostali pouze 4,8 tisíce vakcín, které jsme museli použít na podání druhé dávky zdravotníkům z nemocnic, které jsme začali očkovat na začátku ledna, abychom dodrželi druhou dávku v rozsahu 21–28 dní. V tomto týdnu, tedy od 1. do 5. února, se situace bude opakovat. Od společnosti Pfizer dostaneme jen 5,8 tisíc dávek, které nám opět stačí jen na přeočkování těch, které jsme očkovali v lednu. To nám bohužel neumožňuje otevřít žádné nové termíny na vakcínu Pfizer pro seniory nad 80 let,“ napsal na Facebook.

Jak to teď bude s očkováním v našem kraji? Tady jsem to pro Vás zkusil sepsat. Tak jestli Vás to zajímá a máte dvě...

Posted by Martin Kuba on Monday, February 1, 2021

Přesto také Kuba věří, že by se od poloviny února mohlo očkovat v řádu tisíců denně. „I když to je zatím komplikované nedostatkem vakcín, tak věřím, že v druhé polovině února se dodávky zvýší a my na jihu Čech pak budeme očkovat opravdu v tisícovkách denně,“ uvedl.

Tagy: