Ředitel nemocnice: V ampuli s vakcínou není vždy šest dávek. Babiš ho zkritizoval

Ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev

Reakce ředitele jihlavské nemocnice

Premiér Andrej Babiš (ANO) v nedělní Partii na CNN Prima NEWS obvinil ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva, že do očkování tahá politiku. Nechápe, že Velev odmítl z jedné ampule očkovat šest lidí – místo pěti, jak doporučuje výrobce. Nelíbilo se mu ani to, že měl ředitel při očkování na sobě triko s nápisem „Čau lidi, doufám, že se ho tento rok už zbavíme“. Velev ale kritiku odmítá, podle něj se z jedné ampule šest dávek nenatáhne. „Lahvička se chová trochu jako kindervajíčko s překvapením,“ sdělil.

„S panem ředitelem se známe dlouho. Měl na sobě to antibabišovské tričko, to vůbec neberte vážně. Bylo by dobré, aby se nedělala politika, to bylo politické gesto,“ uvedl premiér v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Nápis na triku začíná stejně jako vžitý název pro týdenní shrnutí, které premiér pravidelně sdílí na svém Facebooku – „Čau lidi“.

„To triko jsem si vzal pouze na očkování, a když se podíváte na fotky, stál jsem tam v něm, držel v ruce tác, na něm byla lahvička a rozplněné injekční stříkačky. Nikde tam není jméno pana inženýra Babiše, je to dáno do kontextu s očkováním. Jestli si to pan předseda vlády vysvětlil jinak, je to jeho problém. Jsme zvyklí, že když svět nefunguje podle Andreje Babiše, je to vždycky účelovka, politická kampaň, a kupodivu nejmenoval pana Bakalu,“ bránil se Velev později ve vysílání CNN Prima NEWS.

Velev podle svých slov do očkování politiku netahá. Vadí mu především to, že by se z jedné ampule s očkovací látkou mělo vždy vytěžit šest dávek, jak prosadil premiér Babiš. „Už dávno před tím, než o tom mluvil pan premiér a pan ministr Blatný, jsme si samozřejmě z dostupných materiálů firmy Pfizer/BioNTech zjistili, že v ampulce je až šest dávek. To ale přesně znamená, na co jsem upozorňoval a nemělo to nic společného s politikou. V ampulce je garantováno pět dávek a může tam být možná až šest,“ vysvětlil ředitel jihlavské nemocnice.

Babiš argumentoval mimo jiné tím, že šesti dávkami z jedné ampule očkují třeba ve Spojených státech nebo v Izraeli. „Izrael řekl jasně šest dávek, Amerika šest dávek, my jedeme šest dávek. Pokud pan ředitel není schopen to pro své občany na Vysočině zařídit, je to jeho problém,“ prohlásil předseda vlády.

Velev: Máme jen prohlášení pana ministra Blatného

„Řekl to někdo v Izraeli nebo v Americe, kdo za to nese zodpovědnost, a dal to také třeba zdravotníkům písemně. Tady máme jen prohlášení pana ministra Blatného, který pravděpodobně pod tlakem pana premiéra řekl, že se má očkovat šest dávek,“ reagoval Velev.

O pěti garantovaných dávkách hovoří podle něj také Evropská léková agentura a Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Blbec není pan ředitel v Jihlavě, ale někdo, kdo vykládá do televize věci, které nemá prodiskutované s těmito autoritami,“ kritizoval Velev.

„Lahvička se chová trochu jako kinder vajíčko s překvapením – někde máte pět dávek, někde máte pět a půl, někdy šest. Musím říct, že většinově tam opravdu šest dávek je, nikdy jsem to nezpochybnil. Jen upozorňuji, že je to logisticky strašně složité, musíte objednávat lidi. Dávky z jednotlivých lahviček se nesmí spojovat, takže když je tam pět a půl, tak šestá prostě nevyšla,“ dodal ředitel jihlavské nemocnice.

Tagy: