Boj proti černému kašli: Očkování by mohly hradit pojišťovny, vakcíny již nyní rychle mizí

Lékaři doporučují očkování.

Jak je to s očkováním proti černému kašli?

Očkování proti černému kašli pro dospělé by mohly hradit zdravotní pojišťovny, stejně jako to bylo při covidu. Rozhoduje o tom imunizační komise složená z expertů, zástupců ministerstva zdravotnictví a pojišťoven. Podle epidemiologů je vakcinace jedinou možností, jak chránit ty nejzranitelnější. Přestože vrchol epidemie odhadují lékaři na konec dubna, komise by o případném bezplatném očkování měla podle zjištění CNN Prima NEWS jednat až někdy v červnu.

„Přeočkování proti černému kašli stojí přes tisíc korun, zdravotní pojišťovny na něj sice lidem přispívají, oslovení epidemiologové si ale myslí, že je to málo. Měly by ho podle nich hradit celé. Pakliže stát se zabývá prevencí a chce, aby jeho občané byli zdraví, tak prevence vychází levněji než následná péče. Myslím si, že to, co stát doporučuje, by mělo být hrazeno,“ popsala pro CNN Prima NEWS epidemioložka ze Státního zdravotního ústavu Kateřina Fabiánová.

ČTĚTE TAKÉ: Česko v zajetí černého kašle. Kdy se nechat očkovat a pro koho je nemoc smrtící?

„Pokud dojde k dohodě, že by každý občan v dospělosti měl dostat aspoň jednu dávku, stejně jako očkujeme proti tetanu, tak by to mělo být zadarmo,“ popsal pro CNN Prima NEWS epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Primářka Kliniky infekčních onemocnění Hana Roháčová si tím moc jistá není. „Nedokážu říct, jestli by to mělo být hrazené,“ sdělila CNN Prima NEWS. O přeočkování je i přes to, že si ho lidé musí platit, podle lékařů zájem.

„My jsme si objednali 20 vakcín a ty jsou během jednoho dne dvou pryč,“ popsala pro CNN Prima NEWS přednostka kliniky pracovního a cestovního lékařství Jana Malinová. V tuhle chvíli se přitom Česko už potýká s epidemií černého kašle. „Nakažených může být klidně i deset tisíc. To není teoreticky vyloučeno,“ myslí si Prymula. Doplnil, že očekává, že počet nakažených dosáhne vrcholu zhruba v dubnu. Národní imunizační komise má ale schůzku naplánovanou na červen.

„Je to nezávislý pracovní orgán ministerstva zdravotnictví, složený z expertů, ze zástupců zdravotních pojišťoven a neřídí se žádnými pravidly ministerstva zdravotnictví, je to nezávislý orgán,“ popsal pro CNN Prima NEWS ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. Ministerstvo zdravotnictví ale nevylučuje, že by se Národní imunizační komise mohla rozhodnout i dřív.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černý kašel má letos v Česku první oběť. Počty nakažených se blíží historickému rekordu

Tagy: