Kubek rozčílil lékárníky. Neúcta, nejsme prodavači a očkovat zvládneme, vzkazují

Kubek o očkování v lékárnách

Lékárníci se ohradili proti slovům prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka. Ten v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS prohlásil, že možnost očkovat v lékárnách je absurdní, a označil je za obchody. Šéf České lékárnické komory (ČLnK) Aleš Krebs vyzval Kubka k omluvě a dodal, že v řadě zemí lékárníci bez problémů očkují.

„Padají zde absurdní návrhy, že se bude očkovat v lékárnách. Tam nevidím žádný prospěch, to může říct jen člověk, který v lékárně v životě nebyl. Lékárny jsou obchod,“ prohlásil Kubek v Partii, a dal tak najevo jasný nesouhlas s myšlenkou, že by se mohlo proti koronaviru kromě nemocnic, vakcinačních center a ordinací očkovat i v lékárnách.

Kubkovy výroky nadzvedly ze židle prezidenta ČLnK. „Vaše vyjádření svědčí o tom, s jakou neúctou o nás smýšlíte. Více než o nás to ale vypovídá o tom, jak málo jako lékař víte o práci, kterou vykonáváme,“ píše Krebs v dopise šéfovi lékařské komory.

Krebs následně lékárníky hájí s tím, že o lécích často vědí daleko více než samotní lékaři. Mnohdy podle něj musí řešit chyby, které právě lékaři provedou při předepisování léčivých přípravků svým pacientům.

Šéf lékárníků v dopise dále zdůrazňuje, že v řadě zemí lékárníci skutečně očkují a fungují v dualitě s lékaři, protože i oni jsou zdravotníky. „Pokud se tedy rád vyjadřujete tak, že všichni zdravotníci táhnou za jeden provaz, spolupracují a při výpadku jednoho článku by došlo ke zhroucení, pak věřte, že označováním lékáren za obchody, a tedy lékárníků za prodavače, sám přispíváte ke zhroucení,“ dodává Krebs a vyzývá Kubka k omluvě.

Vyjádření Milana Kubka redakce CNN Prima NEWS zjišťuje.

Lékárníci už dříve ujišťovali, že očkovat ve svých provozech zvládnou. Je k tomu ale  nutná legislativní změna, lékárnická komora proto očekává návrh změny zákona. Registrace pacientů k očkování v lékárnách bude možná jako poslední varianta, spustit by se měla během příštího týdne.

Blatný: Termínů pro očkování bude méně

Systém očkování na následující dny se bude muset upravit, protože se sníží příjem vakcín od společností Pfizer a BioNTech. Informoval o tom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že termínů pro očkování tak bude méně a přednost dostanou nejstarší lidé. Změní se také aktuální rezervační systém pro očkování.

Od 15. ledna se do systému mohou přihlašovat lidé starší 80 let. Spuštění rezervačního systému však provázely problémy, a za první den tak ze 440 tisíc seniorů ve věku nad 80 let zvládlo získat termín pro očkování jen pár tisíc. Premiér Andrej Babiš (ANO) i Blatný pochybení odmítali, šlo podle nich o krátkodobé výpadky.

Od 1. února by se navíc měli k očkování přihlašovat i další. Původně vláda plánovala, že by přístup k registraci získali od února všichni, ale se spuštěním systému Babiš otočil. „Považuji za zbytečné 1. února otevírat rezervační systém pro všechny občany republiky,“ prohlásil minulý pátek s tím, že nakonec se registrace od začátku následujícího měsíce zpřístupní pouze lidem nad 65 let.

Tagy: