Blatný: Rezervace k očkování se změní. Termínů bude méně, rozhodovat bude věk

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Blatný představil aktualizaci očkovacího systému

Od pátku 22. ledna se změní rezervační systém k očkování. SMS zpráva s druhým kódem PIN zájemcům přijde až ve chvíli, kdy bude volný termín. „Těch ale bude v příštích třech týdnech o 20 až 25 procent méně,“ řekl na čtvrteční tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

V současné době má termín pro očkování rezervováno 72 tisíc osob a dalších 100 tisíc na rezervaci čeká. Více než třetina seniorů ve věku nad 80 let už také svůj termín pro očkování zná. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví.

Rezervační systém se ale změní, měl by být jednodušší. Největší změna nastává v podobě zasílání SMS zpráv s druhým PIN kódem. Ten zájemcům o očkování přijde až ve chvíli, kdy pro ně bude volný termín. „To povede k tomu, že každý, kdo dostane SMS zprávu s PIN 2, bude mít jistotu, že svůj termín dostane,“ řekl Blatný. Pokud už někdo PIN 2 má z registrace z předchozího systému, bude mu jen připomenut. Pokud někdo druhý PIN kód ztratil nebo ztratí, může si zavolat na linku 1221, kde bude kód zjistitelný. „Není tedy nutné se znovu registrovat,“ řekl.

Seniorům nově registrovaným k očkování proti covidu bude termín přidělován podle věku, dřív starším. Druhou dávku dostanou později, za 28 dní.

Manko dodávek se dožene

Nový systém nebude umožňovat změnu již zvoleného očkovacího místa. A to z důvodu plynulé distribuce vakcín. Pokud tedy někdo bude chtít místo svého očkování změnit, bude se muset registrovat od začátku. Neměly by již nastat potíže, se kterými se zájemci o očkování setkávali po spuštění registrace. Podle Blatného byla posílena infrastruktura i kapacita zasílání SMS.

Blatný také upozornil, že v příštích třech týdnech dojde ke snížení počtu dostupných termínů. Důvodem je omezení dodávek vakcín od firmy Pfizer. „Naše vláda dělá vše, aby dodávky byly v plné výši obnoveny. Pro příští tři týdny je ale nutné počítat se snížením očkovacích termínů o 20 až 25 procent,“ řekl šéf rezortu zdravotnictví. Od poloviny února by ale měl být současný výpadek kompenzován.

Podle Blatného už sedm tisíc osob obdrželo druhou dávku vakcíny od firem Pfizer a BioNTech a zároveň se rozjíždí očkování vakcínou od společnosti Moderna.

Tagy: