Přísná trenérka ruských krasobruslařek narazila v USA, nemohla koučovat dceru. Proč?

Je známá pro svůj přísný, možná až despotický přístup. Ale právě i díky tvrdé ruce vzešlo zpod křídel ruské trenérky Eteri Tutberidzeové mnoho výjimečných krasobruslařek, a to včetně mladičkého zázraku Kamily Valijevové. Tu na olympijských hrách v Pekingu semlela informace o tom, že měla dříve pozitivní dopingový test. A nyní možná tento fakt pokazil Tutberidzeové výlet za dcerou, která trénuje ve Spojených státech amerických.

Sama Tutberidzeová mnoho let v USA žila a její dcera v zámoří zůstala. Nyní se úspěšná a zároveň obávaná trenérka vypravila do Ameriky, aby svoji Dianu – jež se vydala ve stopách matky – navštívila, probrala s ní i záležitosti ze sportovní kariéry, poradila choreografii.

Tento krok se ale ve Spojených státech nepotkal s úplným pochopením. Když totiž chtěla Tutberidzeová v městečku Norwood poblíž Bostonu pomoct dceři s tréninkem, nebyla vpuštěna na led, dokonce ani nemohla stát za mantinelem a přidávat trefné trenérské poznámky. Musela mezi ostatní rodiče na tribunu.

Proč takovýto razantní přístup, který například manželka mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova a bývalá krasobruslařka Taťjána Navková označuje za šílenství? Na vině není rusofobie umocněná současnou válkou na Ukrajině. „Tutberidzeová může přijít a sledovat trénink z tribuny. Stejně jako každý rodič však bude muset dodržovat naše pravidla. Rodičům je zakázáno být na ledě nebo stát vedle,“ měla vzkázat Rebecca Stumpová, ředitelka krasobruslařského areálu. Jenže vzhledem k statusu Tutberidzeové by ale běžně neměl být problém dostat se k mladým závodnicím, i když nejsou jejími svěřenkyněmi.

K zákazu přiblížit se k ledu mohly zčásti přispět amerického zákony. Konkrétně jeden, přezdívaný Rodčenkův. Grigorij Rodčenko je bývalý šéf ruské antidopingové agenturu (RUSADA), přičemž jeho svědectví pomohlo rozkrýt údajný státem organizovaný doping ruských sportovců během zimních olympijských her 2014 v Soči. Ve své rodné zemi je to muž „na odstřel“, ukrývá se v USA a je zařazen do programu na ochranu svědků.

Podle zákona přijatého na konci roku 2020 jsou pro americkou populaci a její zájmy „hrozbou“ všichni sportovci, kteří měli pozitivní dopingový test ze závodů, na kterých se objevili i Američané. A dané hříšníky – případně lidí do dopingu namočených – pak mohou trestat americké soudy.

Jedna svěřenkyně Tutberidzeové si dopingovými strastmi prošla nedávno. Kamila Valijevová si přijela na olympijské hry do Pekingu pro dvě zlaté medaile, vracela se „jen“ s jednou. V průběhu akce pod pěti kruhy přišla pro v tu chvíli ještě 15letou závodnici zpráva, se kterou se po psychické stránce nedokázala vypořádat. V oficiální zprávě bylo oznámeno, že při prosincovém ruském šampionátu byla Valijevová pozitivně testována na jednu ze zakázaných látek.

„Eteri nebere v úvahu, že Američané přijali Rodčenkovův zákon. Vůbec ji to nezajímá. Nebo nezná problematiku, proto se chová tak drsně,“ citoval web Sovsport.ru čtyřnásobného olympijského vítěze v biatlonu Alexandra Tichonova.

Tagy: