Vláda šetří na školství a neplní priority. Musíme propustit špatné zaměstnance, říká Křeček

Studenti ve školních lavicích (ilustrační foto)

Škola po prázdninách začala

Přestože vláda od svého vzniku tvrdí, že je nutné zkvalitnit školství, svými kroky to zatím nepodporuje. Školství má mít totiž příští rok podle aktuálního návrhu rozpočtu méně prostředků než letos. Podle prezidenta Petra Pavla ho přitom nelze odsunout jinými prioritami. Poradce premiéra Petra Fialy (ODS), ekonom Štěpán Křeček, pro CNN Prima NEWS řekl, že přijímáním velkého počtu nekvalitních a špatně placených pracovníků ve školství nedosáhneme vyšší kvality vzdělávání. Je prý nutné upřednostnit kvalitu nad kvantitou.

Podle návrhu ministerstva financí by měl mít resort školství na své výdaje o 11,6 miliardy korun méně než letos. Avizované šetření již zkritizoval prezident. „Nesvědčí to o tom, že by vláda chtěla naplnit priority, které si v oblasti školství určila. Na druhou stranu bude pro ni těžké najít peníze na všechny priority, ale vzdělání rozhodně není tou, kterou bychom mohli odsunout do pozadí,“ uvedl v pondělí Pavel před novináři při příležitosti zahájení nového školního roku.

ČTĚTE TAKÉ: Schůzka s ANO? Žádná zrada, ale slušnost. Zkuste to taky, odmítl kritiku Červíček z ODS

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v pondělí zopakoval, že rozpočet ministerstva školství pro příští rok „prakticky jistě neklesne“. Učitelé budou podle něj zřejmě jedinou skupinou zaměstnanců z veřejné sféry, jejichž platy porostou. Dodal ale, že je třeba zohlednit realitu veřejných rozpočtů, případné úspory v resortu se prý dotknou nepedagogických profesí.

Pokles počtu těchto míst o 20 000, se kterým počítá dosavadní návrh ministerstva financí, zatím komentovat nechtěl. Již dříve naznačil, že by úbytek nepedagogických pracovních míst mohly zmírnit obce a kraje jako zřizovatelé škol financováním zaměstnanců.

Křeček: Kvalita místo kvantity

Případné úspory ve školství brání ekonom a poradce premiéra Křeček. Podle něj lze ve školství hledat úspory, aniž by to mělo vliv na kvalitu. „Ve vzdělávání spočívá naše budoucí prosperita. To však neznamená, že nebudeme hlídat efektivitu vynakládaných prostředků na školství. Obávám se, že se ve školství plýtvá a v posledních letech prudce rostly finanční náklady i počty státních zaměstnanců, příliš se to ale neodrazilo ve vyšší kvalitě absolventů,“ sdělil Křeček pro CNN Prima NEWS.

„Přijímáním velkého počtu nekvalitních a špatně placených pracovníků ve školství nedosáhneme vyšší kvality vzdělávání. Domnívám se, že je nutné propustit špatné zaměstnance a lépe oceňovat skvělé zaměstnance. Musíme se zaměřit na kvalitu, nikoli na kvantitu. Celkově lze tímto postupem dosáhnout úspor i lepší motivace vynikajících učitelů. Těch je v našem školství mnoho, ale pověst jim kazí špatní zaměstnanci, kteří ve školství bohužel také působí,“ doplnil Fialův ekonomický poradce.

S takovým názorem však další experti nesouhlasí. „Šetřit na školství, vědě výzkumu je obecně špatně. Je samozřejmě důležité i v těchto oblastech kontrolovat účelnost výdajů a zamezit zbytečnému plýtvání, nicméně celková úroveň výdajů v těchto oblastech je v Česku výrazně nižší než ve vyspělých ekonomikách,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ekonom David Marek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr školství Mikuláš Bek o začátku nového školního roku

Absolutně se škrty v tomhle sektoru nesouhlasí ekonom Lukáš Kovanda. „Školství a věda jsou skoro to poslední, na čem by jakákoli vláda měla šetřit. Jenže pro vládní politiky je právě takové šetření lákavé, neboť investice do školství a vzdělání se projeví, až už budou dávno v ‚politickém důchodu‘. Rozhodně se neprojeví před příštími volbami. Do příštích voleb je pro současné vládní politiky mnohem důležitější nedopustit zásadnější nárůst zadlužení, protože zkrocení dluhu bylo jejich stěžejním předvolebním slibem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

„Veřejnost i média budou před dalšími sněmovními volbami úspěšnost vlády do značné míry posuzovat právě podle toho, jak se jí podařilo naplnit slib zkrocení dluhu a konsolidace veřejných financí. Takže pokud má alespoň částečnému splnění tohoto slibu padnout za oběť část z investic do školství a vědy, politici je rádi obětují, i když na to doplatí budoucí generace a budoucnost nás všech. Protože investice do vědy a školství je investicí do lepší budoucnosti nás všech. Bohužel, z hlediska politiků, až příliš daleké budoucnosti. Proto je tahle budoucnost vlastně nezajímá,“ doplnil.

Tagy: