Restauratéři: Pro vládu jsme pěšáci. Lidé se místo v hospodě budou scházet třeba v garáži

Kontrola bezinfekčnosti v restauracích

Hospody budou krachovat

Prosincové tržby jsou pro majitele restaurací jedním z nejvýdělečnějších období v roce. Podniky však kvůli novým restrikcím nepřijímají téměř žádné rezervace. Od pondělí totiž vstoupí v platnost opatření, které dovoluje jejich návštěvu pouze očkovaným.

„Vadí nám, že nás vláda využívá jako pěšáky v boji za očkování. Vlastně hospodští nutí hosty, aby byli očkovaní, i když by to měla být práce vlády,“ vyjádřil se k pondělnímu zpřísnění restrikcí majitel restaurace Michal Kozlíček. Většina hostů jeho restaurace se nyní musí prokazovat očkovacím certifikátem. Podle jeho kolegy z jiného podniku je možné, že návštěvy restaurací omezí i očkovaní. „Myslím, že se zákazníci budou scházet doma nebo v garážích,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS restauratér Jan Veverka.

Podle výzkumu společnosti Edenred téměř 46 procent lidí omezilo návštěvu restaurací v porovnání s dobou před pandemií. Hospodští se však bojí, že kvůli zpřísňování opatření bude hostů nadále ubývat. „V současné době máme velký propad návštěvnosti a myslím si, že se situace bude zhoršovat,“ dodal Veverka.

Při nedodržení opatření hrozí podnikatelům pokuta až tři miliony korun, fyzickým osobám pak do jednoho milionu korun. Podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála jsou ale plánovaná opatření protizákonná. „Je zde problém s příliš silným zákazem, který by nejspíš vyžadoval již nouzový stav,“ vysvětlil Dostál.

„Nouzový stav je potřeba vyhlásit za předpokladů, že bychom omezovali volný pohyb osob a zasahovali jsme do chování lidí. To se neděje. My limitujeme pouze vstup do podniků, které nejsou lidským právem,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestraník za ANO).

Dostál bude s největší pravděpodobností podávat kvůli opatřením žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten už kvůli nedostatečnému odůvodnění desítky opatření v minulosti zrušil.

Tagy: