Smutek i naštvanost. Piráti reagují na konec Lipavského ve straně: „Čauky mňauky, Honzo“

Jan Lipavský a Ivan Bartoš

Piráti končí ve vládě

Piráti na internetovém fóru reagují na rozhodnutí Jana Lipavského požádat o ukončení členství ve straně. Několik členů mu poděkovalo za jeho práci na ministerstvu zahraničí. Další spolustraníci dali najevo smutek i naštvanost, že politik „opouští loď právě v této době“. Lipavský v úterý oznámil, že s ohledem na přání premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedů STAN, KDU-ČSL i TOP 09 nakonec setrvá na pozici šéfa diplomacie jako nestraník.

„Žádám o ukončení svého členství v České pirátské straně, kde jsem členem od podzimu 2015. Respektuji výsledky hlasování o odchodu z vlády, dnes (v úterý) ponesu svoji demisi předsedovi vlády. Zároveň platí, že se neztotožňuji s odchodem Pirátů do opozice a již také nebudu zastírat, že se v některých ohledech delší dobu se stranou názorově rozcházím. Stejně tak se neztotožňuji s řadou věcí, které zazněly minulý týden na tiskové konferenci ve Sněmovně,“ uvedl Lipavský ve svém prohlášení na stranickém fóru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský opouští Piráty. Se stranou se názorově rozcházím, uvedl a potvrdil i demisi z vlády

Pirátům mimo jiné poděkoval za příležitosti, které díky nim získal. „Děkuji také za celou řadu osobních přátelství a nezapomenutelných zážitků. Vždy jsem si vážil otevřené vnitrostranické diskuse, do které jsem rád vstupoval, promítal do ní své představy o fungování středové a liberální strany, a to včetně snahy o zásadní reformu vnitřního fungování,“ dodal. A jak na Lipavského konec u Pirátů reagují spolustraníci?

„Mrzí mě to, což nic nemění na tom, že jsi udělal kus skvělé práce pro Piráty a pro Česko. I přes svoji funkci si dovedl lidem naslouchat a nepostihla tě arogance. Ke stávající situaci ses postavil čestně. Honzo, děkuji,“ vzkázala členka pražských Pirátů Zuzana Ujhelyiová.

„Děkuji za skvělou reprezentaci Česka v zahraničí i za to, že jsi se snažil držet Pirátskou stranu na světlé straně. Tvému rozhodnutí naprosto rozumím. Reputace naší země a závazky nejen vůči Ukrajině a Izraeli – našim přátelům v nouzi – jsou bezpochyby důležitější než vnitrostranické půtky. Setrvat tak na místě ministra zahraničí je jediným logickým řešením. Že to akceptují ostatní čtyři strany koalice i prezident, to ostatně dokazuje,“ přidal se někdejší náměstek primátora ve Frýdku-Místku Leonard Varga.

Lipavský nakonec ve funkci ministra zahraničí skutečně zůstane, což ohlásil v úterý odpoledne společně s Petrem Fialou. Politik ještě před vypuknutím vládní krize v reakci na pirátský debakl v krajských a senátních volbách uvedl, že se strana musí zbavit komoušů, ultralevičáků a vypnout stranické fórum.

Opuštění lodi v nevhodnou chvíli?

Politický posun zleva více do středu a změnu některých stranických mechanismů požadují i další členové. „Jako Piráta, který slyší na tvou ideu směřování Pirátů jako středové a liberální strany, mě mrzí, že v téhle snaze nás tu bude o jednoho méně. A to o jednoho, který by byl slyšet a ostatní si jeho práce váží,“ povzdechl si zástupce královehradeckých Pirátů Václav Bartoš.

Další příspěvky na pirátském fóru obsahují kritiku či aspoň její náznaky. „Díky za všechnu tvoji práci na ministerstvu zahraničí a nejen tam. Lidsky mě ale fakt štve, že opouštíš loď právě v této době,“ poznamenal zastupitel Prahy 8 Martin Štěrba.

Lipavský ve svém prohlášení již naznačil, že kromě levicového směřování strany se neztotožňoval s některými výroky, které zazněly minulý týden na tiskové konferenci pirátských poslanců ve Sněmovně. Brífink proběhl krátce po oznámení Petra Fialy ohledně odvolání Bartoše z funkce.

Ivan Bartoš a spol. mimo jiné tvrdili, že ODS ovládají kmotři a že koalice Spolu započala směřování k vládě s hnutím ANO. Proti tomu se premiér důrazně ohradil.

„Tak čauky mňauky, Honzo. Děkuji za tvou práci v mezinárodní politice, byla skvělá. Tvé vnitrostranické působení ale radši komentovat nebudu. Na poslední tiskovku ve Sněmovně mám s tebou totožný názor, pro mě to bylo také naprosto nepřijatelné, ale vzhledem k tomu, že to je jenom prohlášení poslaneckého klubu na konci životnosti, tak se stranou se jen kvůli tomu nerozloučím,“ rýpl si do Lipavského pardubický člen Pirátů Andrej Ramašeuski.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jaká vládní krize? Měli bychom tleskat, ministři za Piráty byli irelevantní a bezcenní, řekl Klaus

Piráti se po třech letech vracejí do opozice. Bartošův resort pro místní rozvoj převzal dočasně šéf lidovců a ministr práce Marian Jurečka. Digitalizaci stavebního řízení má na starost nově tým ministra dopravy Martina Kupky (ODS). Post vicepremiéra pro digitalizaci zanikne.

A kdo nahradí Michala Šalomouna? Podle Fialy by měla zaniknout i funkce ministra pro legislativu. Roli předsedy Legislativní rady vlády by mohl převzít ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Tagy:
politika Piráti Ivan Bartoš Česká pirátská strana Jan Lipavský vláda Ministerstvo zahraničních věcí České republiky