Od vstupenky do EU po podporu USA. Ukrajina potřebuje tři vítězství, hřmí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjmenoval tři hlavní cíle, kterých musí Kyjev podle něj dosáhnout na mezinárodním poli. První dvě se týkají financí – Ukrajina usiluje o pomocný balíček od USA i Evropské unie. Mimoto by Zelenskyj také rád brzy zahájil přístupové hovory o přijetí své země do EU, píše Kyiv Independent.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zjevně vnímá, že podpora jeho země se na Západě tříští. Má k tomu ostatně hmatatelné důvody. Například rozhádaný americký Kongres, ve kterém už miliardy pro Ukrajinu neprocházejí tak lehce jako dříve.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Ukrajinci udeřili pomocí raketometu HIMARS

K tomu se rozrůstá antiukrajinský blok uvnitř struktur Bruselu. K Maďarsku se přidalo Slovensko a ani vítěz nizozemských voleb Geert Wilders už nechce poslat Ukrajině ani náboj.

Zelenskyj teď proto vystoupil, aby veřejně pojmenoval tři hlavní body – podle něj „důležitá vítězství“ –, které si musí Ukrajina odškrtnout, aby se udržela ve hře. Informoval o tom web Kyiv Independent.

Vydrží podpora USA?

Začíná to ve Spojených státech. Dvorní sponzor ukrajinských operací má sám problémy s rozpočtem a peníze pro Ukrajinu v takové situaci některým politikům vadí. Kongres teď bude schvalovat další rozpočtový balíček, ze kterého má jít 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) na Ukrajinu.

„Zaprvé musíme zajistit vítězství v americkém Kongresu. Je to výzva, není to jednoduché, ale děláme pro to všechno. Jsou věci, které nemůžeme ovlivnit, ale Ukrajina musí provádět všechno, co je v jejích silách, a ještě více,“ řekl Zelenskyj.

Druhé dva body jeho plánu se týkají Evropské unie. Také Brusel totiž chce schvalovat objemný balíček pro Ukrajinu. Navrhovaná částka je v přepočtu 1,2 bilionu korun. Peníze by se uvolňovaly pro Ukrajinu v průběhů příštích čtyř let. Plnému schválení projektu ale brání postoje Maďarska.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vojenský pat na Ukrajině? Zvýšení pomoci Západu by všechno vyřešilo, říká historik Snyder

„Druhou věcí je, že potřebujeme pomoc Evropské unie s balíčkem,“ uvedl ukrajinský prezident.

Zelenskyj by také rád viděl, aby se proces přijímání Ukrajiny do EU nějakým způsobem hnul. „Třetím cílem je zahájit dialog o našem budoucím členství,“ uzavřel Zelenskyj.

Ukrajina stojí nejen o členství v EU, ale také v NATO. V kontextu obou organizací má ale Kyjev v ruce pouze neurčité přísliby.

Tagy:
peníze Ukrajina zbraně Evropská unie USA Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kongres Spojených států amerických