Odborníci kritizují výstavbu polní nemocnice: Zdravotníci budou chybět jinde

Konvoj polní nemocnice

Do nově vznikající polní nemocnice v pražských Letňanech už vojáci navezli na dvě třetiny vybavení. Její vznik ale stále hlasitěji kritizují někteří odborníci. V nemocnici se má o 500 pacientů starat asi 200 vojenských zdravotníků. Jenže ti budou chybět na svých civilních pracovištích.

Zdravotníci, kteří budou v případě aktivace nemocnice v Letňanech sloužit, aktuálně působí podle agentury vojenského zdravotnictví ve 40 až 50 zařízeních po celé republice. „Z těch dvou stovek příslušníků vojenského zdravotnického personálu by bylo 25 lékařů, 130 příslušníků vojenské polní nemocnice a další personál by byl doplněn z dalších zařízení Armády ČR,“ uvedla mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Nejvíc zdravotníků teď pomáhá například v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, ve Fakultní nemocnici Hradec Králové nebo ve Fakultní nemocnici Olomouc. Redakce CNN Prima NEWS zařízení oslovila a příkaz o převedení vojenských zdravotníků jim zatím nepřišel. „Žádný zdravotník není v současné době postradatelný, nicméně menší výpadky jsme schopni nahradit z vlastních zdrojů,“ řekl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

V Královéhradecké nemocnici pod vojenské zdravotnictví spadá 35 pracovníků, z toho 28 lékařů. „Většina z nich nejsou žádní bažanti, kteří by nic neuměli. Pro nemocnici to určitá rána je,“ sdělil lékařský náměstek FN Hradec Králové Zdeněk Tušl.

Nemocnice by měla být hotová do neděle

Ministerstvo zdravotnictví zatím neuvedlo, jakým způsobem 200 zdravotníků nahradí. Podle kritiků navíc tento počet na plánovanou péči o 500 pacientů nestačí. „Znova bych apeloval na to, aby se těmi týmy naopak posílily kapacity stávajících sehraných týmů v nemocnicích, kde teprve teď začíná redukce péče,“ řekl pro CNN Prima NEWS vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze Martin Balík.

Podle Balíka jsou lůžka v podmínkách polní nemocnice vhodná pouze pro pacienty s velmi lehkým průběhem nemoci. Takoví pacienti mohou být přitom i na hotelech. „Jakmile by došlo na komplikace vyžadující intenzivní péči, například potřebu ventilátoru, myslím si, že to bude naprosto katastrofické. Pacienti s covidem jsou natolik komplikovaní, že není možné, aby byli hospitalizováni v tomto prostředí,“ řekl Balík.

Mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková ale uvedla, že polní nemocnice se bude aktivovat až ve chvíli, kdy „dojdou kapacity ve všech kamenných nemocnicích.“

Vojáci budou zdravotní materiál a vybavení do Letňan dovážet až do pátku. Kompletně hotová by nemocnice měla být do neděle.

Tagy: