Odejde Babiš z politiky? V ANO se skloňuje několik jmen nových lídrů hnutí

Expremiér Andrej Babiš (ANO) v druhém kole prezidentské volby neuspěl v souboji s generálem Petrem Pavlem. Ve veřejném prostoru se okamžitě začalo spekulovat o možném nástupci, který by se stal novým předsedou nejsilnějšího opozičního hnutí. Redakce CNN Prima NEWS vyzpovídala několik členů poslaneckého klubu ANO. Podle nich má Babiš v hnutí silnou podporu. Přesto bylo zmíněno několik jmen potenciálních budoucích lídrů.

„Během předsednictví, které proběhne 8. února, zhodnotíme volební kampaň. O tom, kde budu a nebudu, rozhodne předsednictví. Pro lidi tu ale budu stále, hnutí ANO jede dál,“ prohlásil Babiš během tiskové konference. Tehdy už bylo jasné, že čtvrtým českým prezidentem se stane Petr Pavel.

Poražený Babiš přesto svůj výsledek – necelých 42 procent a přes 2,4 milionu hlasů – označil za velký úspěch. Na otázky, zda si ponechá svůj poslanecký mandát nebo jak to bude s jeho setrváním na pozici šéfa ANO, však novinářům nechtěl odpovídat. Vzhledem k tomu, že ještě před sčítáním hlasů označoval letošní volby jako „referendum o Andreji Babišovi“, výsledek logicky vyvolal několik divokých spekulací.

Mezi nejskloňovanější jména, která by jednou Babiše mohla v pozici předsedy ANO nahradit, patří 1. místopředseda hnutí a exministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček nebo šéfka poslaneckého klubu ANO a někdejší ministryně financí Alena Schillerová.

Havlíček během rozhovoru pro CNN Prima NEWS nicméně upozornil, že řádný sněm, na němž by si ANO mělo volit předsedu, bude až za rok.

„Do té doby by neměly být žádné změny. Tím spíš, když hnutí ANO uspělo. Ukázalo se, že za námi jdou miliony lidí. Žádná strana z pětikoalice neměla ani odvahu postavit přímého vlastního kandidáta,“ řekl 1. místopředseda ANO. Sám prý v této době nemá ambice Babiše v jeho funkci nahradit.

„Teď o tom vůbec není diskuze. I když Andrej Babiš prezidentské volby nevyhrál, má jako předseda hnutí moji absolutní podporu,“ dodal Havlíček s tím, že nevidí důvod, aby se Babiš z politiky stahoval.

Juchelka: Nejsme hnutím jednoho muže

Velmi podobně se vyjádřila i Schillerová: „Andrej Babiš má mou plnou podporu, získal více než 2,4 milionu hlasů. Je to fenomenální výsledek hnutí ANO. Získal to sice on, ale byl kandidátem ANO. O jeho náhradě jsme nepřemýšleli. Během předsednictví určitě budu podporovat, aby zůstal ve funkci předsedy.“

Poslanec Aleš Juchelka uvedl, že případná náhrada Babiše ve vedení hnutí je „spekulace, která je velmi daleko“. Stínový ministr práce nechtěl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ani hypoteticky zmínit možného Babišova nástupce ani koho by v takové volbě podpořil. Zároveň rázně odmítl, že by ANO bylo hnutím jednoho muže.

„Třetí volební období jsme v Poslanecké sněmovně. Nejde o záležitost jednoho muže, naopak. Máme celou řadu výrazných osobností, které můžou zaujmout jakékoli pozice, ať už na ministerstvech nebo v předsednictví hnutí. Tvrzení, že je ANO hnutím jednoho muže, je degradací spousty našich hejtmanů, primátorů, starostů či zastupitelů,“ dodal Juchelka.

Havlíček, Schillerová, nebo Dostálová?

Poslanec Robert Králíček byl ve zmíněné hypotetické otázce konkrétnější. „Nástupcem Andreje Babiše by měl být někdo z viditelných osobností a výrazných tváří ANO. Můžu jmenovat Karla Havlíčka, Alenu Schillerovou či Kláru Dostálovou. Otázkou také je, kdo z nich by o to měl zájem. Je ale zatím předčasné o tom hovořit,“ sdělil na dotaz CNN Prima NEWS.

Po posledních sněmovních volbách se Havlíček s Schillerovou rychle přeorientovali z ministerských postů do rolí nejvýraznějších kritiků současné vlády. Babiš už před časem na adresu Havlíčka a Schillerové uvedl, že „ANO vygenerovalo další velké osobnosti“. I jméno exministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové, která přitom ani není členkou ANO, se v této souvislosti často mluví.

Karel Havlíček byl ohledně svých budoucích ambicí otevřenější v rozhovoru pro Rádio Zet. „Nemůžu říct, že jsem nepřemýšlel o tom stát se předsedou strany. Musí však rozhodnout členové hnutí ANO, kteří se o tom na řádně svolaném sněmu vyjádří. Vše bych řešil, až by situace nastala. Nesvlékal bych kalhoty před brodem,“ uvedl.

Ke stejně hypotetické otázce se nakonec v rozhovoru pro CNN Prima NEWS vyjádřila i Alena Schillerová: „Kdyby to bylo někdy na pořadu dne, tak bych to zvážila. Záleželo by na tom, jakou bych měla podporu. Možná bychom si o tu funkci zasoutěžili, uvidíme. Je to strašně daleko. Myslím, že hnutí ANO má celou řadu výrazných tváří. Vždy budu dbát na to, abychom si nevyškrábali oči. Nesmí mezi námi nikdy začít bojůvky o moc.“

Tagy: