Velkolepé odhalení sochy Diany se nekonalo. Spor Williama a Harryho šel ale stranou

Odhalení sochy princezny Diany.

V Británii odhalili sochu princezny Diany (zdroj: CNN Prima NEWS)

Při příležitosti 60. výročí narození princezny Diany její synové Harry a William odhalili sochu věnovanou právě „lady Di“. Ta získala místo v zahradách Kensingtonského paláce a už od pátku bude zpřístupněna i veřejnosti. Avizovaná slavnostní akce byla ale ve strohém duchu a neúčastnili se jí další členové královské rodiny.

„Je zde strašně moc novinářů, odhalení se konalo před chvilkou. Stalo se z toho místo, kde se schází fanoušci princezny Diany, a proto byla socha odhalena právě tady. William a princ Harry se sjednotili ve jménu své matky,“ popsal z místa reportér CNN Max Foster. Podle tamního tisku však bratři sotva promluvili.

Mimo novinářů se ale na místo nikdo nedostavil, celá akce tak nebyla okázalá, jak se původně předpokládalo. Zeštíhleno bylo odhalení z různých důvodů, zúčastnili se každopádně jen princ Harry a William. „Byla to velmi rychlá akce. Zítra se zahrada otevře veřejnosti,“ dodal Foster. Prvním stálým pomníkem věnovaným Dianině památce je ohromná fontána v londýnském Hyde Parku, která byla slavnostně odhalena v roce 2004.

Členové královské rodiny na místě Kensingtonského paláce nebyli, dorazili jen sourozenci zesnulé Diany. „Když jde o Dianu, tak to vždy řeší Kensingtonský palác. Všichni se dohodli, že na akci budou pouze oni dva. Zdá se, že mezi bratry žádné napětí nebylo,“ uvedl dále reportér CNN.

„Prvního července, kdy bychom slavili 60. narozeniny naší matky, si připomínáme její lásku, sílu, charakter a vlastnosti, které z ní učinily zastánkyni dobra, jež změnila mnoho životů k lepšímu. Každý den si přejeme, aby tu ještě byla s námi, a doufáme, že tato socha se stane symbolem jejího života a odkazu,“ uvedli princové v prohlášení. William a Harry se právě v tento den osobně sešli poprvé od dubnového pohřbu svého dědečka, prince Philipa.

Princezna Diana je známá mimo jiné i díky svým humanitárním aktivitám. Právě 1. července by se dožila 60 let. Na ceremonii nedorazil ani princ Charles. Jeho manželství s lady Dianou trvalo 15 let a skončilo rok před tragickou dopravní nehodou, při které princezna zemřela.

Diana zahynula se svým milencem Al-Fayedem v srpnu 1997 při autonehodě v pařížském tunelu.  Smrt princezny Diany pomohla jejím synům i celé královské rodině. Ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS to řekla novinářka Barbora Koukalová. Hovořila také o Dianině nešťastném manželství s princem Charlesem nebo o jejím vztahu s královnou Alžbětou II.

Tagy: