Známe poslední slova princezny Diany. Promluvil hasič, který ji držel za ruku

Prvního července by princezna Diana oslavila 60. narozeniny. Její život ale ukončila v šestatřiceti letech v srpnu roku 1997 autonehoda. Mercedes, v němž jela se svým přítelem Dodim Al-Fayedem, bodyguardem a řidičem, narazil v rychlosti přes sto kilometrů v hodině do 13. pilíře pařížského tunelu Pont de l’Alma nedaleko Seiny. Britský deník Daily Mail přinesl očitá svědectví o posledních okamžicích života oblíbené princezny z Walesu.

Posádka Mercedesu ujížděla od pařížského hotelu Ritz před paparazzi, kteří Dianu pronásledovali. Řidič Henri Paul nezvládl řízení a narazil do sloupu v tunelu poblíž Seiny. V krvi mu měli naměřit 1,8 promile alkoholu.

Na místě nehody, k níž došlo v 00:23 hodin v noci 31. srpna 1997, okamžitě zemřeli Dianin přítel Dodi Al-Fayed a řidič Henri Paul. Jako jediný nehodu navzdory těžkým zraněním přežil osobní strážce rodiny Al-Fayedů Trevor Rees-Jones, který však od nástupu do auta do samotné nehody trpí ztrátou paměti. Sám po nehodě strávil mimo jiné deset dní v kómatu, měl mnohočetné zlomeniny a obličej mu museli lékařští specialisté zrekonstruovat na základě jeho fotografií.

Na místo nehody dorazil mezi prvními hasič Xavier Gourmelon. Podle Daily Mail to bylo kolem 00:32. Vzhledem k tomu, že byl k nehodě povolán kompletní lékařský tým, tušil, že situace bude vážná. Na místě si ve vraku automobilu vybavuje Trevora Reese-Jonese. „Byl velmi rozrušený, snažil se otočit, mumlal anglicky. Nerozuměl jsem mu, ale okamžitě jsem na něj nasadil tým,“ uvedl Daily Mail.

Diana se „hýbala a mluvila“, nevypadala těžce raněná

Hasič u vraku auta uviděl také lékaře Frederica Maillieze, který se staral o Dianu. Byl zrovna mimo službu a jel se svým přítelem kolem jen několik vteřin po nehodě. Diana se podle svědků „hýbala a mluvila“. Gourmelonův tým následně z auta vyprostil Dodiho, aby se ho pokusil resuscitovat. Marně.

„Jakmile byl venku, zůstal jsem s ženskou pasažérkou,“ vzpomínal Gourmelon. „Mluvila anglicky a řekla: ‚Ach můj bože, co se stalo?‘ Rozuměl jsem tomu a snažil jsem se ji uklidnit. Držel jsem ji za ruku. Pak to za mě převzali další. To všechno se událo během dvou tří minut,“ doplnil s tím, že fyzicky vypadala Diana téměř v pořádku. „Kromě jejího ramena… Ale nemůžete se spolehnout na to, co vidíte,“ zdůraznil.

Jeho kolega z pařížského hasičského sboru Philippe Boyer Dianě nasadil krční límec a dýchací masku. Potom ji přikryl izotermickou přikrývkou. Dech princezny Diany byl údajně normální a puls „v pořádku a docela silný“, a tak vypadala situace nejdřív docela nadějně.

Najednou došlo k zástavě

Osm minut po příjezdu hasičů, tedy kolem 00:40, dorazila první sanitka, v ní seděl i lékař Jean-Marc Martino. „Představil jsem se, předal jsem své posouzení a vrátil jsem se do auta, abychom odjeli,“ zavzpomínal Mailliez. „A tak jsem opustil scénu, aniž bych věděl, o koho jsem se staral,“ dodal.

V jednu hodinu ráno Martimo Gourmelonovi řekl, že je třeba Dianu vyprostit z auta. „Tak jsme to udělali. Vyprostili jsme ji a nejdříve ji položili na dřevěnou desku a pak na matraci naplněnou vzduchem. Ta brání osobě v pohybu, aby nedošlo k poranění páteře. Ale když jsme ji přesunuli z desky na matraci, její srdce přestalo bít. Začali jsme s masáží srdce, dva z nás. Téměř okamžitě srdce začalo opět bít. Od té doby bylo vše na lékařích,“ dodal Gourmelon, který poté ještě pomáhal princeznu naložit do sanitky.

Krevní tlak Diany však postupně klesal, což svědčilo o vnitřním poranění. Navzdory maximálnímu úsilí a operaci lékaři Dianu zachránit nedokázali. Ve čtyři hodiny ráno zemřela.

Tagy: