Letící autobus a zpustošené vinice. Tornádo srovnalo se zemí velkou část Mikulčic

Děsivou noc mají za sebou i lidé ve vinařské vesnici Mikulčice. Velkou část živel, který řádil na jižní Moravě, srovnal se zemí, zbytek poškodil. Do oka tornáda se zde dostal i autobus s několika pasažéry na palubě.

V Mikulčicích se naskytuje pohled na naprostou zkázu. Například Vítu Pavkovi během chvilky tornádo zničilo celý statek. „Barák a stodoly jsou vlastně zničené, protečené, takže to je na zbourání. Je to hrůza. Na střeše ještě pomáhají hasiči, aby to na někoho nespadlo,“ řekl Pavka.

Tornádo také odhodilo autobus. „O 60 metrů ho přeneslo přes kolejní val. Autobus stál pod mostem a čekal, jestli má jet, nebo nemá,“ popsal Pavka.

Tornádo odhodilo i autobus

Řidič nakonec udělal osudové rozhodnutí a vyjel přímo do oka tornáda. Mnohatunový kolos s několika lidmi na palubě se po krátkém letu zřítil nedaleko vinného sklepa Jaroslava Sečkáře. Jeho výstavní sklípek je nyní v troskách. „Pryč je celá zeď, střecha a komplet celý sklep. To byl takový hluk, rachot a jenom bílá mlha. Dole je to dobré, víno zůstalo. Akorát vinohrad, ten není vůbec. Jenom planina,“ sdělil Sečkář.

Podobně dopadly desítky místních vinařů. Stovky rodin přišly během několika minut o střechu nad hlavou a budou potřebovat pomoc každého z nás. Nabídky pomoci můžete volat například na krizovou linku Jihomoravského kraje 800 129 921.

Tagy: