Jak můžete pomoci po tornádu: Peníze, potraviny, ubytování

Hasiči pomáhají na jihu Moravy s odklízením škod.

Tornádo na jihu Moravy tvrdě zasáhlo obyvatele na Břeclavsku a Hodonínsku. Přírodní živel poničil řadu domů či aut. Lidé tak mnohdy přišli o střechu nad hlavou a celou řadu dalších věcí. Mezi Čechy se ovšem zvedla až neuvěřitelná vlna solidarity. Jak se dá pomáhat právě teď? Zejména finančně, ale i zasláním oblečení či materiálu. Podívejte se v přehledném článku na možnosti, jak můžete pomoci lidem, které postihlo tornádo.

Přírodní katastrofa na jižní Moravě vyvolala obrovskou vlnu solidarity. Lidé se ptají po možnostech, kam mohou poslat peníze, ale i oblečení, potraviny nebo materiál na odklizení trosek či opravu domů. Další chtějí nabídnout bezplatné ubytovaní pro oběti tornáda, případně by rádi přijeli osobně pomoci jako dobrovolníci. Co tedy můžete udělat, aby vaše pomoc byla opravdu účinná?

Kam poslat peníze?

Lidem na Břeclavsku a Hodonínsku, které zasáhlo tornádo, je velmi jednoduché pomoci především finančně. Hned několik organizací již zahájilo sbírku na pomoc.

Založila ji například Nadace Via, kam přispěvatelé během pár hodin od spuštění zaslali desítky milionů korun. „Jih Moravy zasáhla katastrofa nevídaných rozměrů. Nadace Via proto spustila dárcovskou kampaň, která pomůže zasaženým obcím, lidem a komunitám, aby se s tragédií dokázali lépe vyrovnat. Vaše dary následně rozdělíme na řešení následků katastrofální bouře, která po sobě zanechala několik zcela zpustošených vesnic,“ hlásili představitelé nadace při spuštění sbírky.

  • Platba pro Nadaci Via prostřednictvím internetových stránek

Sbírku zřídil i Český červený kříž. Organizátoři zatím sahají jen k finanční sbírce, materiální zatím ne. „Pro prvotní pomoc jsme vybaveni materiálem pro nouzové ubytování, hygienickými potřebami či oblečením,“ uvádí Český červený kříž. Do budoucna ale materiální sbírku nevylučuje.

Sbírku na pomoc zasaženým lidem na Břeclavsku a Hodonínsku organizuje i Diecézní charita Brno. Ta má následně v plánu peníze využít na potravinové balíčky a materiální pomoc lidem. „Velká část sbírky pomůže zasaženým z konkrétních obcí vrátit se, co to půjde, k normálnímu životu,“ uvádí charita.

Peníze pro lidi zasažené tornádem aktuálně vybírá i charitativní organizace znesnáze21. Ta uvádí, že vybrané peníze přerozdělí ve spolupráci s krizovými štáby přímo v místě živelné katastrofy. „Pomoc tak bude koordinovaná a dostane se efektivně k postiženým obcím,“ uvádějí její představitelé.

  • platba pro znesnaze21 prostřednictvím internetových stránek

Lidem zasaženým tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku pomůže i organizace Člověk v tísni. „Organizace se chce zaměřit na dlouhodobou pomoc a řešení dlouhodobých následků tak, aby doplnila pomoc od státu a pomáhala individuálně ve složitějších případech,“ popisuje.

Finanční příspěvky lze zaslat rovněž humanitární organizaci ADRA. Ta okamžitě spustila sbírku zvanou SOS Tornádo, přes kterou můžete přispět na pomoc lidem postižením tornádem.

  • Platba pro ADRA prostřednictvím internetových stránek
  • Konto ADRA –⁠ 66888866/0300 (variabilní symbol: 390)
  • Dárcovská DMS na číslo 87 777

Možnost přispět mají lidé i přes finanční sbírku, kterou organizuje Jihomoravský kraj. „Peníze poputují na zmírnění škodlivých následků na zdraví, majetku a životním prostředí,“ informuje kraj.

K zajímavé akci došlo na portálu Donio.cz. Začaly se zde totiž objevovat možnosti přispět přímo konkrétním lidem a rodinám z Břeclavska či Hodonínska, kteří kvůli tornádu přišli o střechu nad hlavou. Potenciální dárci si tak můžou přečíst, čím si tito lidé prošli a podle toho jim i přispět.

Pomoc na místě

Řada lidí se po zdrcujících zprávách z jihu Moravy nabídla, že pomůže přímo na místě například s odklízením trosek a nápravou škod. Spousta z nich tak vyjela na místo, i když bezpečnostní a záchranné složky či ministerstvo vnitra hlásily, aby na místo nikdo nevyrážel. Vysvětlovali to tím, že svým příjezdem pouze zkomplikují práci záchranářů.

Situace se ale nyní změnila. Lidé se mohli předem hlásit na dobrovolnické práce prostřednictvím Jihomoravského kraje. Ten v sobotu večer ohlásil, že čas dobrovolníků nadešel.

Kraj zveřejnil pět pravidel, kterými by se dobrovolníci měli řídit.

  • Nahlaste se v infocentru
  • Zaparkujte mimo obec
  • Nevozte materiální pomoc kromě nářadí
  • Dodržujte bezpečnost
  • Nevolejte starostům

Dobrovolníci, teď přišla vaše chvíle. 💪🏻 Prosíme vás o dodržování těchto pěti pravidel. ⬇️ Edit: druhý bod 4 je ve skutečnosti 5. I grafici jsou unavení. 🙄

Posted by Jihomoravský kraj on Saturday, June 26, 2021

Ještě v neděli ale hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) hlásil, že dobrovolníků je nakonec na místě víc než dost. „Prosíme dobrovolníky, aby na místo už dnes (v neděli – pozn. red.) nejezdili. Policie další lidi otáčí. Ti, co tam jsou, nyní stačí, pro další by aktuálně už nebylo místo a práce. Díky moc za ochotu,“ napsal na sociální sítě Grolich.

Neznamená to ovšem, že by o pomoc dobrovolníků v dalších dnech už nebyl zájem. Naopak. „Bude vás potřeba taky za týden, dva a dál. Díky,“ dodal jihomoravský hejtman.

Jihomoravský kraj také zpřístupnil infolinku a speciální mailovou schránku, kam se lidé můžou hlásit a nabízet svoji pomoc zasaženým obyvatelům Břeclavska a Hodonínska. Volat můžete na číslo 800 129 921. Stejně tak můžete komunikovat prostřednictvím e-mailu, stačí napsat na dobrovolnici@jmk.cz.

Nabídku pomoci můžete zaslat i hasičům z jižní Moravy. Ti nejprve hlásili, že velký nápor lidí jim zatížil tísňovou linku. Později jako kontaktní číslo uvedli stejné jako Jihomoravský kraj, tedy 800 129 921.

Nabídka ubytování, potravin či materiálu

Na sociálních sítích se začaly šířit nabídky provozovatelů hotelů, penzionů, ale také běžných lidí, kteří mají k dispozici volná lůžka. Hodně lidí rovněž nabízelo například zasláním potravin, ať už šlo o restauratéry či normální veřejnost. Sociální sítě také zaplňují vzkazy s nabídkou oblečení či materiálu a techniky pro odstranění škod, případně opravu poničených domů.

Záchranáři a představitelé Jihomoravského kraje aktuálně potřebují nabídky pomoci zkoordinovat, a tak je nejlepší případnou pomocnou ruku nabídnout prostřednictvím krizové linky Jihomoravského kraje 800 129 921, která ovšem nyní hlásí přetížení. Můžete rovněž psát na e-mail dobrovolnici@jmk.cz.

Pokud chcete přivézt nějakou materiální pomoc, tak Jihomoravský kraj vytvořil dvě příjmová střediska, kam ji můžete zavést. Zamířit můžete do RENA HALL v Břeclavi na adrese Národních hrdinů 20a či do hodonínského střediska u benzínka OMV v ulici Velkomoravská.

⚠️ Kam přivézt materiální pomoc? Krizový štáb Jihomoravského kraje zřídil dvě příjmová střediska: 📍 EDIT: Břeclav...

Posted by Jihomoravský kraj on Sunday, June 27, 2021

A co můžete přivést? Největší nouze je o plachty, hřebíky, kýble na suť, kolečka, krumpáče, lopaty se smetáky, ale také pracovní rukavice a dokonce i opalovací krémy či sluneční brýle.

Tornádo zasáhlo i zvířata

Živelná pohroma na Hodonínsku a Břeclavsku nezasáhla pouze místní obyvatele, ale také domácí i divoká zvířata. Po ulicích rozbořených obcí mnohdy pobíhají psi, mezi troskami se motají kočky a na místech řádění tornáda se mnohdy lidé snažili hledat svá hospodářská zvířata, například králíky či slepice.

Hodonínský útulek, který je součástí místní zoo, navíc také zasáhlo tornádo a tím pádem není v kondici nalezená zvířata přijmout. „V areálu zoo popadaly stromy, došlo k vyvrácení ohrad a zničení psího útulku,“ hlásila Zoologická zahrada Hodonín.

V oblasti se k ubytování zvířat nabídla například organizace Dočasky.cz. „Prioritu mají lidské životy, ale pod zřícenými domy, popadanými stromy, zavalenými auty v Moravské Nové Vsi, Hruškách, Mikulčicích a Lužicích mohou být i vyděšená zvířata,“ informovala již během pátku organizace.

Pokud na místě naleznete nějaké opuštěné zvíře můžete kontaktovat některou z organizací, které by mu měly pomoci. Namátkou můžete napsat či zavolat na zmíněnou organizaci Dočasky.cz zaměřenou na pomoc psům, dále například Kočky SOS Hodonín, na Záchrannou stanici pro dravé ptáky Rajhrad nebo Záchrannou stanici volně žijících živočichů Buchlovice.

Prosíme všechny, kteří do zasažených oblastí jezdí pomáhat, VEZMĚTE SEBOU GRANULE A VODU A NA RŮZNÝCH MÍSTECH ZANECHEJTE...

Posted by Kočky SOS Hodonín on Sunday, June 27, 2021

Organizace Kočky SOS Hodonín zaměřená na pomoc pro opuštěné kočky navíc lidi, kteří míří do zasažených oblastí, vyzývá, aby si sebou vzali i krmivo pro kočky. „Vezměte sebou granule a vodu, a na různých místech zanechejte misku,“ píše na sociálních sítích útulek s tím, že kočky jsou oproti například psům plaché a tudíž se v případě, že jsou vyděšené, ukryjí.

Tagy: