Odpadky, špinavé chlaďáky i nádobí. Inspekce zavřela kuchyni restaurace na Moravě, není první

Poházené odpadky, nevhodně skladované jídlo a špinavé nádobí po celé kuchyni. V takovém stavu našli v pondělí kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce restauraci Na rybárně v Letovicích v Jihomoravském kraji, jejíž kuchyni okamžitě zavřeli, napsal Blanenský deník. Majitelka restaurace nyní zvažuje obranu soudní cestou.

Inspektoři upozornili na problémy v restauraci na portálu Potraviny na pranýři. Mezi zjištěné nedostatky patří například špatné hygienické podmínky na toaletách, znečištění kuchyňského a pracovního náčiní, silně znečištěná chladící zařízení, nevhodné skladování potravin a riziko jejich kontaminace. Uzavřena byla pouze kuchyň, zbytek provozovny zůstává otevřený.

ČTĚTE TAKÉ: Studenti v Pardubicích se učí v plesnivé škole. Hygiena navíc zjistila i další problém

Redakci Blanenského deníku se podařilo kontaktovat otce majitelky restaurace, který si na postup kontrolorů stěžoval a zvažuje obranu soudní cestou. Podle jeho tvrzení byla kuchyně v době kontroly již dva týdny mimo provoz.

„Kvůli nemoci tam nebyla kuchařka. Nevařili jsme, hosté chodili jen na pivo a další nápoje. Inspekci jsme na to upozornili, nezajímalo je to. Nafotili to a zveřejnili. Poškodilo nás to. Když kuchyně fungovala, byla za mě v pořádku. Teď jsme ji v posledních týdnech využívali jako skladiště,“ řekl muž.

K podobnému incidentu došlo na začátku loňského roku, kdy inspekce z hygienických důvodů zavřela podle webu Pražská drbna na deset dní čínskou restauraci v centru Prahy. Odhalila zde špinavé podlahy, otevřené koše na odpadky i myší trus. V září pak ze stejného důvodu inspekce zavřela podle Blanenského deníku vietnamskou restauraci v Litovli na Olomoucku. V provozovně inspektoři našli hmyzí škůdce a špínu viděli, kam se jen podívali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kde se dá dobře najíst do sta korun? Podívejte se na reportáž, která místa v České republice potěší váš žaludek i peněženku.

Tagy: