Studenti v Pardubicích se učí v plesnivé škole. Hygiena navíc zjistila i další problém

Studenti se v Pardubicích učí v plesnivé škole, ve vodě je olovo.

Škola v havarijním stavu

Pardubická obchodní akademie se několik let potýká s problémy. Ve staré školní budově převzaté nedávno od města je chlad, vlhko a plíseň. Studenti tam musí být navlečení do bund nebo svetrů i ve třídách. K tomu se teď ale přidala další patálie. Z kohoutků teče závadná voda. V ní totiž hygienici zjistili jedovaté olovo, a proto ji označili za nevhodnou k pití.

„V zimě je tady zima. Netěsní okna, takže musíme sedět v bundách. Nechce se nám ani moc přezouvat, protože nám většinou i táhne na nohy. V létě je tady naopak velký vedro,“ popisuje podmínky ve starém objektu studentka čtvrtého ročníku pardubické obchodní akademie Aneta Pětivoká. Její slova podtrhuje ředitelka školy Monika Dobešová: „Je poměrně náročné vést výuku v takových prostorách, jak pro žáky, tak pro vyučující, i pro mě.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stát slibuje místa ve školkách, pokuty pro obce však zrušil. Poraďte si, vzkazuje rodičům

Škola se snaží situaci řešit v rámci svých možností, které byly dosud ale omezené. Budovu totiž získal od města zřizovatel školy – Pardubický kraj – teprve před několika málo lety. A je na ní znát zvenčí i zevnitř, že se do ní desetiletí nijak významně neinvestovalo. Kraj chce budovu zrekonstruovat, ale musel vyčkat, než budou vypořádané majetkové záležitosti. „Jsou hotové projektové dokumentace a povolení. Máme zažádáno o finanční prostředky na spolufinancování velkého projektu, který je téměř v hodnotě 50 milionů korun,“ upřesňuje vedoucí odboru školství Pardubického kraje Martin Kiss.

Kvůli četným podnětům rodičů i studentů situaci přímo na místě prověřili hygienici. „Šatny, třídy, co se týče plísní, vlhkosti, nevětrání... Je tam nastaveno větrání, aby bylo intenzivnější, častější a samozřejmě děti i rodiče jsou poučeni, jak se v těch prostorách chovat,“ potvrdila vedoucí hygieny dětí a mladistvých krajských hygieniků Adriana Plíšková.

Jenže šetření na místě odhalilo další závažnou věc. Z tamních kohoutků teče závadná voda. „Víme, že tam bylo olovo, z čehož jednoznačně vyplývá, že ty rozvody jsou staré, možná i přípojka,“ řekl Kiss. Škola k umyvadlům umístila piktogramy označující vodu jako nevhodnou k pití a zajistila studentům pitnou vodu na patrech aquabary s balenou vodou.

Pardubický kraj nyní nechá prověřit stav vodovodních rozvodů ve škole a začátkem příštího roku by chtěl provést jejich výměnu. Předtím uvažuje vybudovat vodovodní vývod u paty domu, aby jím nahradil aquabary, které školu stojí měsíčně 20 tisíc korun. Poté chce začít se schválenou celkovou rekonstrukcí, která bude zahrnovat mimo jiné odvlhčení, zateplení nebo výměnu oken.

Tagy: