Odplata za útok na Krymský most? Na Oděsu dopadly ruské rakety, katedrála je v troskách

Noční ruský útok na ukrajinskou Oděsu si vyžádal jeden život a 22 zraněných, mezi nimiž jsou i čtyři děti. Informují o tom agentury Ukrinform a Reuters, podle nichž bylo poničeno několik obytných budov a také nejvýznamnější ortodoxní katedrála ve městě.

V přístavním městě, na které mířily ruské rakety, se v noci na neděli ozvala série výbuchů. Podle gubernátora oblasti Oleha Kipera exploze poškodily přístavní infrastrukturu a šest obytných budov. V jedné z nich uvízli v bytech obyvatelé a záchranáři je museli vyprošťovat, napsala agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Mohutný noční útok Rusů na ukrajinské přístavy. Exploze v Oděse, Mykolajiv zachvátil požár

Vážné škody utrpěl i chrám Proměnění Páně (Preobraženská katedrála); na záběrech zveřejněných na sociálních sítích bylo vidět, jak stavba hoří. „Rozsah škod je obrovský, polovina katedrály je teď bez střechy,“ řekl podle AP duchovní Andrij Palčuk. Z budovy, jejíž podlaha byla zaplavená vodou použitou při hašení, zaměstnanci katedrály vynesli dokumenty a řadu cenných předmětů. Palčuk uvedl, že katedrála dostala přímý zásah raketou, která pronikla až do suterénu.

Katedrála se nachází v centru Oděsy, které letos Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila na seznam světového dědictví v ohrožení. Ukrajina poničení katedrály označila za válečný zločin.

Ukrajinská armáda uvedla, že na Oděskou oblast Rusové v noci na dnešek vypálili 19 raket, z nichž významnou část zlikvidovala protivzdušná obrana. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj slíbil za „útok ruských teroristů na Oděsu“ odplatu. „Takové zlo nelze omluvit. Rusko nakonec prohraje. A určitě dojde k odvetě ruským teroristům za to, co v Oděse udělali. Pocítí odplatu,“ zmínil na Twitteru.

Rusko vytrvale útočí na Oděsu poté, co Moskva v pondělí definitivně potvrdila, že po bezmála roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách. Ty i ve válečných podmínkách a za pokračujících bojů na Ukrajině umožňovaly vyvážet ukrajinské zemědělské produkty přes černomořské přístavy. Součástí ujednání zprostředkovaného Tureckem a OSN byla ochrana nákladních lodí využívajících tři ukrajinské přístavy –⁠ Oděsu, Čornomorsk a Južne. Předchozí ruské útoky z tohoto týdne ochromily značnou část infrastruktury užívané pro export v Oděse a Čornomorsku a podle ukrajinského ministerstva zemědělství zničily 60 tisíc tun obilí.

Moskva útoky na Oděsu rovněž označuje za odvetu za poškození Krymského mostu v noci na pondělí, z něhož ruská vláda viní Ukrajinu. Most spojuje okupovaný Krym s ruskou pevninou a je významnou trasou pro zásobování ruských jednotek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry „trestné palby“ Ukrajinců u Bachmutu. Houfnice okupantů zmizela v ohnivé kouli

Tagy: