Záběry „trestné palby“ Ukrajinců u Bachmutu. Houfnice okupantů zmizela v ohnivé kouli

Ukrajinci zničili ruskou taženou houfnici M1955.

Ukrajinci zničili ruskou taženou houfnici M1955

Ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda provedla v okolí doněckého Bachmutu další úspěšný úder na okupanty. Ve spolupráci s 56. motorizovanou pěší brigádou se jí povedlo zdemolovat ruskou taženou houfnici M1955 i s příslušnou municí. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů, na nichž je vidět exploze i mohutný požár, je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Naše brigáda ve spolupráci s 56. brigádou provedla přesnou a trestnou palbu,“ uvedla ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda ve svém prohlášení na Facebooku. „Podívejte se na přesnost a účinnost ukrajinského dělostřelectva. Zničili jsme dělo i munici. Nepřítel se před námi nebude schovávat,“ dodal na stejné sociální sítí ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutální přestřelky u Bachmutu. Ukrajinský „Rambo“ se zranil po dopadu ruské bomby

K úderu mělo dojít v nespecifikované vesnici nedaleko od doněckého Bachmutu. Na videu je vidět ruská tažená houfnice M1955 (známá také jako D-20). Okupanti měli nejspíš v plánu ostřelovat ukrajinské pozice severně či jižně od Bachmutu.

Jenže dřív ruské dělo zpozoroval průzkumný dron, který zřejmě poté souřadnice předal ukrajinským dělostřelcům. Následoval drtivý úder, což vedlo k demolici houfnice a ke vzplanutí veškeré ruské munice.

Epicentrem bojů je stále Donbas

I když se Ukrajinci v rámci letní protiofenzivy pokoušejí o průlom i na jižní záporožské frontě, nejtvrdší boje stále zuří v Doněcké oblasti. Kromě Bachmutu k nejkrvavějším střetům dochází u Lymanu, Avdijivky, Marjinky, ale také u charkovského Kupjansku. Vyplývá to z hlášení ukrajinského štábu.

Kyjevské vedení před pár dny sdělilo, že se ukrajinské armádě od začátku červnové protiofenzivy povedlo osvobodit asi 200 čtverečních kilometrů. Je přitom možné, že Kyjev dobytí některých oblastí ohlašuje ze strategických důvodů se zpožděním několika dnů.

Americký Institut pro studium války (ISW) začátkem týdne uvedl, že ukrajinské síly v období od 4. června do 9. července osvobodily přibližně 253 kilometrů čtverečních. Během pěti týdnů Ukrajinci získali území o zhruba podobné rozloze, jakou okupanti zabrali za půl roku.

Tagy:
válka požár houfnice Ukrajina výbuch exploze Rusko Donbas munice dělostřelectvo Doněcká oblast Bachmut Ukrajinská 45. dělostřelecká brigáda M1955 Ukrajinská 56. motorizovaná pěší brigáda