S obilnou dohodou může jít ke dnu i řada lodí. Expert popsal, kdo ze situace vytěží nejvíc

Nákladní loď převážející obilí

Lukáš Visingr o situaci v Černém moři

Situace v Černém moři je vážná a může dojít k eskalaci. Rusové a Ukrajinci si mohou začít navzájem ve velkém potápět lodě, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní expert Lukáš Visingr. Reagoval tak na čtvrteční oznámení Ukrajiny, že bude všechny lodě plující do ruských a okupovaných přístavů považovat za vojenský cíl. Jde o reciproční opatření ke stejnému kroku Ruska. Dodal, že ze vzniklé situace mohou více než Rusko těžit Ukrajinci.

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že od pátku 21. července mohou být plavidla plující do ruských nebo Rusy okupovaných ukrajinských přístavů v Černém moři považována za lodě přepravující vojenský náklad. Jde o zjevnou reakci na středeční prohlášení ruského resortu obrany, že Moskva bude od čtvrtka považovat za potenciální dopravce vojenského nákladu všechny lodě, jež poplují do ukrajinských černomořských přístavů. „Je to velmi vážné, může dojít k eskalaci, protože v krajním případě by si Rusové a Ukrajinci mohli začít vzájemně potápět lodě,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není čas bombardovat Moskvu? Ptá se Topolánek po útocích na obilné sklady, navrhl i jasný cíl

Podle něj je ale otázkou, pro koho jde o větší hrozbu. „Velká část lodí s obilím se plaví pod vlajkami jiných států, například Turecka. Neumím si představit, že by Rusové potopili loď plující pod Tureckou vlajkou. Předpokládám, že by to okamžitě vyvolalo velmi ostrou tureckou reakci,“ sdělil Visingr.

Výhoda pro Ukrajinu

Oproti tomu ruské lodě mohou podle něj pro Ukrajinu přestavovat legitimní cíl. „Rusko přes Černé moře posílá tankery s ropou a plynem, je to legitimní cíl. Ukrajina by z téhle situace mohla těžit víc než Rusko, protože má široké spektrum protilodních střel,“ popsal Visingr a dodal, že by Ukrajina mohla vážně poškodit ruský export.

Zároveň je ale možné, že Rusko svůj názor na obilnou dohodu ještě změní. „Něco podobného už se v minulosti stalo. Na dohodě nejvíc záleží tureckému prezidentovi Erdoganovi, který ji pomohl zprostředkovat. Je to takové jeho dítě, jeden z největších mezinárodně-politických úspěchů,“ uvedl Visingr a podotkl, že export obilí je důležitý pro samotné Turecko, ale i pro spoustu států na Středním východě, které pojí s Tureckem velmi úzké vazby. „Turecký prezident prostě nemůže dovolit, aby v těchto státech vznikl nedostatek potravy a obilnin. Turecko se bude snažit, aby export pokračoval,“ sdělil bezpečnostní analytik.

Tagy: