Divoké protesty krotila vodní děla. Nizozemci se bouří proti nově zavedenému lockdownu

Protesty v Holandsku

Demonstrace proti covid pasům a zpřísňujícím se opatřením ve světě neustávají. Protestní pochody o víkendu byly k vidění například v Paříží, Ženevě a na řadě míst v Nizozemsku. Právě tam od soboty vláda znovu zavedla covid pasy a částečný lockdown.

Svůj nesouhlas s rozhodnutím politiků daly v Nizozemsku důrazně najevo stovky lidí, kteří vyrazili do ulic hned v několika městech. Protesty se v sobotních nočních hodinách zvrtly v potyčky s policií, která proti účastníkům dokonce nasadila vodní děla. Dvě desítky demonstrantů skončily v policejních celách.

Obnovení přísných restrikcí

Po dvou měsících života bez omezení se Nizozemci opět musí smířit s přísnými restrikcemi. V restauracích a na mnoha dalších místech se požadují covid pasy i roušky. Obchody a služby musejí zavírat už v 18 hodin, supermarkety a restaurace o dvě hodiny později. Sportovní utkání se hrají bez diváků. A dokonce i soukromé návštěvy v domácnostech jsou omezeny na maximálně čtyři osoby. Částečný lockdown potrvá minimálně tři týdny.

Premiér Mark Rutte řekl, že jeho kabinet dále vymýšlí způsoby, jak omezit přístup na veřejnost lidem, kteří se po lockdownu nenechali proti koronaviru očkovat.

„Je to špatné a hodně mi to narušuje život po všech stránkách,“ vyjádřila se k situaci ve vysílání CNN Prima NEWS nizozemská studentka Suzanne van de Weerdová. „Chtěl bych vidět, že ta opatření mají význam, že očkování funguje. V tomhle ale vláda selhala,“ okomentovala opatření obyvatelka Utrechtu.

Nizozemská vláda restrikce vyhlásila kvůli prudce stoupajícímu počtu pozitivně testovaných lidí. Denně jich nyní přibývá přes 15 000, a to navzdory přibližně 85% proočkovanosti.

Tagy: