Jatka v ekvádorské věznici: Trestanci si řezají hlavy i končetiny, dozorce drží jako rukojmí

Nejnebezpečnější ekvádorskou věznici pohltilo brutální násilí mezi vězni.

Řežou se ve věznicích

Odřezané hlavy i končetiny a desítky mrtvých. Nejnebezpečnější ekvádorskou věznici postihlo další násilí mezi vězni. Vláda se nyní nad zařízením poblíž přístavního města Guayaquil snaží opět převzít kontrolu. Bující obchod s drogami a válka zločineckých gangů děsí většinu obyvatel jihoamerické země.

Tisíce po zuby ozbrojených policistů si razí cestu do anarchií zmítané ekvádorské věznice. Při vynucování pořádku musejí být nekompromisní. Ve zdech nacházejí ukryté automatické zbraně, munici, granátomet. Na sociálních sítích se objevují záběry násilného běsnění toho nejhoršího ražení. Členové znepřátelených gangů mačetami odsekávají z bezvládných těl spoluvězňů ruce a nohy. Jeden z nich drží useknutou hlavu.

Příbuzní se obávají nejhoršího: „Už čtyři dny nevím o manželovi vůbec nic,“ řekla jedna z žen a podobnou zkušenost sdílela i další: „Dostávají se k nám videa, na kterých se vzájemně vraždí. Nevíme, jestli ještě žijí. Nikdo nám nic neřekne.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Plavno poblíž českých hranic ovládlo násilí. V centru města vedou boje gangy migrantů

Popravených vězňů má být za posledních několik dní přibližně třicet. Policistům se mezitím podařilo osvobodit více než stovku rukojmích z řad zaměstnanců.

„Tímto vyhlašuji výjimečný stav a zákaz nočního vycházení,“ uvedl ekvádorský prezident. Násilí se totiž šíří i za zdmi věznic. Válka gangů v zemi vklíněné mezi Peru a Kolumbii – největší světové producenty kokainu – si vybírá svou daň. V ulicích denně hoří automobily a ozývá se střelba. Vysoká kriminalita je podle nejnovějších průzkumů nejčastějším důvodem obav Ekvádorců.

Tagy: