Plavno poblíž českých hranic ovládlo násilí. V centru města vedou boje gangy migrantů

Násilí ovládlo saské Plavno nacházející se nedaleko českých hranic. V centru města se napadají gangy migrantů z různých zemí. Policie zesílila dohled, ani to ovšem nepomáhá. Obyvatelé mají proto strach.

Centrum šedesátitisícového Plavna se stalo nebezpečným místem. Okolí nákupní galerie přitahuje hlavně mladé – naráží tam na sebe místní a žadatelé o azyl z nejrůznějších zemí. Právě mezi nimi podle tamního starosty dochází k různým potyčkám. „Jsou to velmi malé skupinky, které však mají na naše město značně negativní vliv,“ řekl podle webu Focus.de starosta Steffen Zenner (CDU).

„Úplně rozumím tomu, že si někteří lidé myslí, že ve městě není bezpečno, protože ono tady bezpečno skutečně není,“ pravil reportérovi CNN Prima NEWS mladý obyvatel města Antonio. Podobně to vidí také Sellina, která tu bydlí. „Během posledních dvou týdnů jsme tu měli několik napadení nožem a kdykoliv se může stát něco dalšího,“ uvedla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyčerpání a strach ze znásilnění. CNN sledovala cestu migrantů ve „vlaku smrti“ do USA

Pobodání, o kterém Sellina hovořila, se odehrálo 7. května na nejrušnějším náměstí Postplatz uprostřed historického jádra. 22letý Syřan tu nožem napadl o rok mladšího Iráčana. Život mu zachránil rychlý převoz do nemocnice a okamžitá operace. Útočník zůstal ve vazbě.

Ke rvačkám zde dochází i přes zvýšený policejní dohled. Přistěhovalec Alex je žadatelem o azyl, do Německa přišel z Venezuely. Svůj díl na vypjaté atmosféře mají podle něj i zdejší úřady. Vzniká frustrace mladých z toho, jak je sami Němci vnímají. „Minulé pondělí jsem si v obchodě kupoval džus a bezdůvodně mě zadrželi. Poté mě policisté zbili. Před dvěma měsíci mi rozbili hlavu, když jsem se snažil zastavit rvačku. Těm, co se prali, neudělali nic. Je to stres vyvolaný lidmi, který si pak vybíjíme mezi sebou,“ řekl.

Mladí nemají žádnou alternativu

Obyvatelům Plavna vadí i to, že se z jednotlivých incidentů snaží těžit politické body krajní pravice. Loni městem kvůli migraci prošla demonstrace. To má podle některých přilévat další olej do ohně. Prý by přitom stačilo mladé jen nějakým způsobem zabavit. „Nemají kam jít. Nemají žádnou alternativu. Pak se scházejí na náměstí a mohou se dít takové věci,“ uvedla obyvatelka města Claudia.

Starosta Plavna si deníku Bild postěžoval, že problém s migranty přehlíží spolková vláda, která nezvládá deportace běženců, kteří na azyl v Německu nemají nárok. Přímo v Plavně má takových být až 40 procent. „Koalice nemá žádnou rozpoznatelnou migrační strategii, chybí předpisy o horních limitech pro přistěhovalectví, stejně jako evropská a národní opatření na ochranu hranic,“ doplnil.

Tagy: