ODS drží Síkelu za kšandy nad propastí. Šnek je proti téhle vládě Bolt, zuřil Havlíček

Karel Havlíček

360° (907)

Občanští demokraté v čele se svým předsedou a premiérem Petrem Fialou drží ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) za kšandy nad propastí, samotná vláda je pak pomalá a dělá vše pozdě. Takto kritikou vládního kabinetu nešetřil exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pořadu 360°. Do vlády se pustil i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Tomu vadí, že se rozhodla odstřihnout od ruských zdrojů.

Havlíček se ve vysílání CNN Prima NEWS pozastavil nad tím, že agendu boje s dostupností a cenami energií neřeší pouze ministr průmyslu a obchodu Síkela, ale mimo další i tým samotného premiéra. Podle stínového ministra z řad ANO však Síkela se svým resortem totálně selhal, když ještě před časem říkal, že k zastropování ceny energií nedojde. „Selhalo ministerstvo průmyslu a obchodu a pan premiér to převzal pod sebe. Kdyby mi tohle udělal premiér, tak mu řeknu: ‚Děkuji, tady máte klíčky,‘“ řekl nynější místopředseda Poslanecké sněmovny.

Kromě toho prohlásil, že Síkela se ve funkci drží jen díky ODS. „Sledujeme rozpad koalice v přímém přenosu. ODS drží Síkelu za kšandy nad propastí a ještě mu je nepřestřihla,“ pokračoval Havlíček. Dle jeho mínění současný šéf resortu selhal i v konfrontaci s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), po kterém měl chtít více prostředků. „Od toho je ministr Síkela, aby vybojoval peníze, aby se postavil na zadní,“ myslí si exministr.

Havlíček dále zkritizoval, že kabinet postupuje velmi pomalu. „Vše dělá pozdě. I šnek je proti této vládě Bolt,“ dodal Havlíček s odkazem na slavného jamajského sprintera Usaina Bolta. Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) mu na tato slova oponovala, že předešlý kabinet expremiéra Andreje Babiše (ANO), v němž Havlíček seděl, „nebyl ani šnek“. „Vy jste ani nevyrazili,“ glosovala Kovářová.

To šéf poslanců SPD Radim Fiala zkritizoval i vládní krok zahájit cestu odstřižení se od ruského plynu. „Abyste nebyli závislí na Rusku, ukončili jste spolupráci s Gazpromem a Ruskem a hledáte jiné řešení. Co je to za politický kotrmelec?“ tázal se Fiala a dále dodal, že by postupoval tak, aby si nechal otevřené všechny možnosti. „Nechal bych si trubku zprava i zleva, ne že se odstřihnu od jediného zdroje, který mám, a nebudu mít žádný,“ poznamenal 1. místopředseda SPD.

Jurečka: Máme představu o zastropování cen

Kovářová ve vysílání pořadu 360° několikrát zmínila, že v pátek v Praze přijdou evropští ministři, kteří pod svojí agendou mají energetiku, dle všech předpokladů s celoevropským řešením. Dalším bodem je pak pondělní jednání vlády, po němž má Fialův kabinet představit svůj vlastní plán postupu proti energetické krizi.

Podobně o tom hovořil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že půjde o zastropování. „Interně už mám představu za vládní sestavu z hlediska zastropování. Víme, jak to nastavíme. A víme, že to dokážeme nastavit rozumně v rámci windfall tax (daň z neočekávaných příjmů – pozn. red.) a dividend ČEZ,“ řekl Jurečka s tím, že právě z těchto příjmů by zastropování mělo být co nejvíce pokryto. Cílem je, aby se zadlužení co nejméně dotklo budoucích generací. „Snažíme se, abychom nezadlužili děti do budoucna. Garantuji, že příští týden to lidé od vlády uslyší,“ vysvětlil Jurečka.

Havlíček ve vyslání CNN Prima NEWS ironicky poznamenal, že v pondělí lidé nemají očekávat nic. „Vláda se probudí, dá si snídani, protože oni moc v pondělí nepracují,“ glosoval Havlíček, načež ho napomenula Kovářová, aby situaci nezlehčoval.

Kabinet je pomalý

Exministr průmyslu a obchodu dále varoval, že ceny energií budou ještě vyšší. „Ceny za plyn a elektřinu budou ještě výrazně dražší bez ohledu na to, jaké ceny budou na burzách,“ prohlásil v pořadu 360°, což Jurečka rozporoval slovy, že vláda pomocí svých programů bude domácnostem a dalším finančně pomáhat.

Tagy: