ODS si nesmí zvyknout na nízké preference, řekl Skopeček. Představil plán, jak atakovat ANO

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček.

K VĚCI 14.12.2023

Trápí mě, aby si ODS „mentálně nezvykla“ na nízká procenta volebních preferencí, řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle něj by občanští demokrati měli mít ambice atakovat hnutí ANO. Toho chce Skopeček dosáhnout například tím, že bude strana dělat pravicovou politiku, která napraví věci, které se dlouhodobě neřešily.

„Jsem člověk, který nejásá, když preference rostou, a ani nejsem v depresi, pokud z měsíce na měsíc klesají. Pro mě je důležitý výsledek ve volbách a do té doby musíme udělat vše pro to, aby se trend preferencí zvrátil,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) v pořadu K věci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česko nemocným mužem Evropy? Nesmíme to bagatelizovat, míní Niedermayer a nabízí řešení

Například exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS z poloviny listopadu ukázal, že by volby do Poslanecké sněmovny ovládlo hnutí ANO se ziskem 33,2 procent. Druhé místo by obsadilo SPD s dvanácti procenty a až třetí by skončila jeho strana s 11,6 procenty. „Trápí mě, aby si ODS na nízká procenta ‚mentálně nezvykla‘ a ve chvíli, kdy získá o pár procent víc, nebyla příliš spokojená. Máme mít ambici získat daleko více procent a přibližovat se preferencím hnutí ANO,“ uvedl Skopeček.

Nabídl i cestu, kterou by se měla ODS ubírat v dalších dvou letech, která chybějí do dalších voleb, aby preference rostly. „Přesvědčit voliče můžeme jedinou věcí. Máme dělat pravicovou politiku, která bude napravovat věci, které se tady dlouhodobě neřešily,“ řekl místopředseda Sněmovny.

Naopak řešením podle něj není zlepšení marketingu a svalování viny na špatnou komunikaci. „Máme v tom rezervy, ale to gró, abychom zvrátili trend preferencí, není ve změně PR, ale v autentické pravicové politice,“ podotkl Skopeček. Dodal, že musí udělat ještě mnoho věcí, aby voliče přesvědčili, že volební období maximálně využili pro to, aby doručili, co ve volbách slíbili.

Veřejnost ale nemá v kabinet příliš velkou důvěru a pochybuje o jejích ekonomických kompetencích. „Jsme v polovině volebního období a vláda dělala nepříjemné kroky. Vystřelila konsolidační balíček, který znamená, že někdo přijde o veřejné výdaje a někomu se zvýší daně. Na druhou stranu, kdybychom ho neudělali, tak máme defiicit přes 300 miliard korun, za což by nás pravicoví voliči nepochválili,“ sdělil Skopeček. Dodal, že tyto věci je potřeba nejen prosadit a schválit, ale také vysvětlit veřejnosti. „To je bezesporu věc, ve které se vláda a celá ODS může zlepšit,“ připustil.

Tagy:
politika STEM Jan Skopeček ODS předvolební průzkum preferencí ANO 2011 vláda Poslanecká sněmovna ČR volby do Poslanecké sněmovny PČR