Odsouzený za pedofilii nadále pracuje s dětmi. Českým kriminalistům nezbývá než čekat

Letní tábor (ilustrační foto)

Spolek pedofila

Byl odsouzený za znásilnění dítěte, nyní pod změněným jménem v jednom z českých měst vede spolek, kde pracuje s dětmi. Ač kriminalisté o potenciálně nebezpečném muži vědí, nemohou nic dělat. Zákony jim to totiž neumožňují. Nezbývá jim než bezmocně čekat, zda se dokáže ovládnout, nebo ne. Soudem potrestaný muž již v minulosti jednou na dítě zaútočil. Ministerstvo spravedlnosti se chystá problematiku řešit aktivněji a přichází s návrhem přísnějšího registru sexuálních delikventů.

Na trestaného pedofila přišli policisté při vyšetřování kauzy Jana Richtera. Ten v Liberci vedl spolek Děti ráje železnice, přičemž znásilnil sedm malých dětí. Richter byl na konci července pravomocně odsouzený k patnácti letům vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kauza pedofila z Liberce? Jeden z nejhorších případů. Snad se změní zákony, doufá kriminalista

„Při prověřování kontaktů muže v jeho počítači a mobilu jsme narazili na to, že byl v kontaktu s osobami, s nimiž se pravděpodobně setkal ve výkonu trestu. Jednalo se o osoby, jež byly odsouzeny za stejný mravnostní trestný čin jako Richter. Po propuštění z věznice spolu komunikovali. Minimálně s jedním z nich propuštěný řešil detaily toho, jak spolek na práci s dětmi založit, jaké má mít stanovy a další náležitosti. Tento bývalý spoluvězeň si následně takový spolek založil,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS kriminalista Martin Müller, který kauzu libereckého sexuálního predátora rozkrýval.

O koho jde, kde a jak tento potenciálně nebezpečný muž s dětmi pracuje, kriminalisté kvůli ochraně osobních dat zveřejnit nemohou. Žádný zákon totiž neporušil. „Okamžitě jsme celou věc postoupili kolegům, kteří jsou příslušní místně i věcně k dalšímu prověřování,“ přiblížil Müller.

Podle něj kriminalisté dosud nezjistili, zda má trestaný pedofil, který si po propuštění z vězení změnil jméno, nějakou další oběť. Nyní jim nezbývá nic jiného než čekat, jestli svůj čin zopakuje. „Současná právní úprava je v tomto ohledu nedostatečně, řekl bych až nešťastně formulovaná. Pokud si chce u nás osoba s pedofilními sklony založit spolek na práci s dětmi a zrovna s ní neprobíhá trestní řízení, tak jí v tom nikdo není schopen z hlediska práva zabránit,“ potvrdil redakci renomovaný právník Jan Černý.

Zabránit podobnému počínání nemohou státní orgány podle Černého ani v případě, že jde o pedofila již trestaného za znásilnění dítěte. Omezení mají pouze ti, kterým zákaz práce s dětmi uložil soud. Jenže podle obvyklé praxe soudy k tomuto opatření sahají jen tehdy, kdy pachatel už v době spáchání činu s dětmi pracoval. Ti, kteří se k takovému kroku rozhodnou až po propuštění z výkonu trestu, mají volné pole působnosti. To byl i případ Jana Richtera, který své první dvě oběti znásilnil jako sedmnáctiletý a osmnáctiletý. V tu dobu ale s dětmi nijak nepracoval.

Ve hře je speciální registr sexuálních delikventů

Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že chystá právní úpravu, která by opakování podobných hrůzných případů měla zamezit. Hovoří se o vzniku speciálního registru sexuálních delikventů. Jenže na tom, jak by tato metoda měla v praxi vypadat, se vedení ministerstva nedokáže shodnout s některými poslanci. „Mám pocit, že tu chybí politická vůle něco s tím udělat, jinak si to nedokážu vysvětlit. Bavíme se o tom už rok a pořád není ze strany ministerstva žádný návrh na papíře,“ myslí si poslankyně ANO Taťána Malá, která se problematice sexuálního násilí dlouhodobě věnuje.

„Hlavní spor se vede o to, zda by v registru měli být i ti, kteří už v minulosti odsouzeni byli, nebo jen ti, kteří teprve odsouzeni budou od chvíle, kdy zákon vstoupí v platnost. Tvrdím, že by tam měli být všichni, protože jinak to vlastně celé nedává smysl,“ zdůrazňuje.

Registr by podle jejího názoru měl sloužit k tzv. negativním lustracím. „Pokud někdo bude vědět, že v takovém registru je, tak se ani nebude o práci s dětmi ucházet, protože by se ho mohli na podobné věci ptát a požadovat potvrzení. Ať už zaměstnavatel, nebo v případě spolku rodiče, kteří by se rozhodovali, zda takovému člověku děti svěří,“ vysvětlila poslankyně.

Rozpory by mohla vyřešit meziresortní pracovní skupina, která má vzniknout letos na podzim. Podle kriminalistů, kteří vyšetřovali kauzu Jana Richtera, je nejzásadnější čas. „Z toho, co jsme zjistili, je zřejmé, že se nejedná o jediný případ, kdy si propuštěný pedofil založil spolek pro práci s dětmi. Víc asi není potřeba dodávat,“ sdělil zkušený kriminalista Martin Müller.

Tagy: