Lynč na koupališti: Policie obvinila cizince z pedofilních aktivit, vyšetřuje i mstitele

Pohled na část venkovního koupaliště v berlínské čtvrti Pankow

Polská policie musela v sobotu odpoledne zasahovat na koupališti v Bytomi

Okresní prokuratura v polské Bytomi obvinila 48letého Gruzínce z pedofilních aktivit. Oběťmi v tomto případě jsou podle informací polského webu TVN24 dvě dívky ve věku 10 a 12 let a třináctiletý chlapec, jež měl obtěžovat. K incidentu došlo v sobotu na místním koupališti. Vyšetřování se týká i davu, který chtěl vzít spravedlnost do vlastních rukou. Veřejnému lynči musela zabránit policie.

„Po analýze důkazů prokurátor předložil zadrženému 48letému občanovi Gruzie obvinění ze sexuálních činů vůči třem osobám mladším 15 let, které zahrnovalo i pokus o jejich spáchání,“ potvrdila v pondělí prokurátorka Marta Zawada-Dybeková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Unikátní koupaliště v lomu u českých hranic. Polské Maledivy lákají na vstup zdarma

Podezřelý Gruzínec již několik let legálně žije a pracuje v Bytomi. Ke spáchání údajného činu se nepřiznal a podal vysvětlení, které vyšetřovatelé nezveřejnili. Obviněnému podle Zawady-Dybekové hrozí v případě usvědčení až 12 let vězení. Nejen proto se prokuratura rozhodla podat u soudu návrh na dočasné zadržení cizince na dobu tří měsíců. „Důvodem pro návrh na uvalení vazby je hrozba vysokého trestu pro podezřelého, jakož i důvodná obava z obstrukcí nebo z toho, že se podezřelý bude skrývat,“ dodala Zawada-Dybeková.

Ve vazbě stráví měsíc

Návrh na dočasné zadržení 48letého muže projednal v úterý soud v Bytomi. „Vazba byla uplatněna na jeden měsíc,“ sdělila zástupkyně okresního prokurátora v Bytomi Karina Kamińska-Synowiecká. Zadrženi byli i tři další jeho krajané, kteří se společně s obviněným nacházeli na veřejném koupališti. Po vyslechnutí jejich svědeckých výpovědí došel státní zástupce k závěru, že se samotným incidentem nikdo z nich nesouvisí a zadržení byli následně propuštěni.

Policistům neunikla ani roztržka naštvaného davu se strážci zákona, kteří v sobotu na místě zasahovali. Incident se stal předmětem samostatného vyšetřování, jehož předmětem jsou nadávky, výhrůžky a postrkování. „V tomto případě zatím nebyl nikdo vyslechnut. Analyzují se kamerové záznamy,“ doplnila Kamińska-Synowiecká.

Událost, po které následovala řada výslechů, se odehrála v sobotu na koupališti v polském městě Bytom. Dav rozbouřených lidí na plovárně útočil na čtyři migranty, kteří údajně obtěžovali nezletilé chlapce a dívky. Přivolaní policisté museli použít donucovací prostředky včetně slzného plynu.

Tagy: