Odstoupit! Staromák volal po konci Vojtěcha, je poskokem farmaceutických firem

Demonstrace na Staroměstském náměstí

Pokud se neozveme, bude teror pokračovat, shodují se demonstranti na Staromáku

Proč musí děti stále nosit roušky a podstupovat „zbytečné“ testy? To byla hlavní otázka demonstrantů, kteří se sešli v neděli od 15 hodin na pražském Staroměstském náměstí. Tentokrát bojovali za „návrat dětí do škol bez omezení“. Zástupci Trikolóry či Svobodných a Soukromníků chtěli pomocí nových poznatků z lékařského nebo právního oboru dokázat ministerstvu zdravotnictví, že žádná omezení nejsou potřeba.

„Opakovaně vyzývám ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, aby dorazil na demonstraci a vysvětlil nejen naštvaným rodičům, proč musí naše děti nosit roušky, podstupovat zbytečné testy a čelit nátlaku k údajně stále dobrovolnému očkování,“ uvedla před začátkem protestu šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková, která v podzimních sněmovních volbách zastupuje hnutí Trikolóra, Svobodní a Soukromníci.

Následně demonstranti volali po konci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) a označili ho za „poskoka farmaceutických firem“.

Svolavatel demonstrace a předseda Svobodných Libor Vondráček vysvětlil, že protest plánují už od června, protože chtěli zabránit tomu, aby vláda po prázdninách pokračovala v omezování dětí, ale i učitelů při školní výuce.

„Na demonstraci jsme chtěli informovat lidi o některých nových skutečnostech z lékařského, právního i pedagogicko-psychologického oboru. Vyslat jasný signál ministerstvu zdravotnictví, že žádné další omezování výuky není třeba,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Vondráček.

Neočkované děti ve školách se musí třikrát otestovat, a to 1., 6. a 9. září. Roušky musí nosit jen na chodbách, při výuce ne. Zakrytá ústa a nos i ve třídě musí mít jen ti žáci a studenti, kteří odmítnou očkování i testování.

Nechceme žít v covidové totalitě

Podle Vondráčka je hlavním účelem akce upozornit na „nesmyslnost a škodlivost současných opatření“. „Účelem je, aby výuka mohla probíhat dále bez omezení, a to i po volbách. Před nimi se totiž naoko mohou rušit podobně jako před volbami loni, což by dnes už snad nikoho nemělo zmást,“ podotkl. „Nedělní demonstrací chceme vládě ukázat, že nechceme žít v covidové totalitě a chceme lidem vrátit právo na svobodný život,“ dodala Majerová.

Na protestu kromě šéfa Svobodných a šéfky Trikolóry promluvil i předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, lékaři, právníci, učitelé, zástupci studentů či zástupci iniciativ Vraťme děti do škol nebo Chcípl PES.

„Důležitou součástí programu demonstrace je rozšíření informace o existenci iniciativy zlutyspendlik.cz, která brání pošlapávání ústavy nejen v souvislosti s dětmi,“ řekl Vondráček.

Ten svolal i lednovou demonstraci za svobodu a demokracii, na kterou dorazilo přes 6 000 lidí. Tentokrát ale očekával menší účast. „Situace není aktuálně na první pohled tak dramatická jako v lednu,“ vysvětlil. Demonstrantů se na pražském náměstí sešlo kolem 400.

Tagy:
demonstrace školství Staroměstské náměstí Adam Vojtěch školy roušky volby Trikolóra Radek Vondráček děti Zuzana Majerová Zahradníková Praha koronavirus koronavirová opatření Staroměstské náměstí Chcípl pes Libor Vondráček Svobodní Strana svobodných občanů chirurgická maska Ministerstvo zdravotnictví České republiky Trikolóra hnutí občanů