Hilšer si trvá na své kandidatuře. Prozradil, kdy by byl ochotný podpořit konkurenty

Kandidát na prezidenta senátor Marek Hilšer

Hilšer z boje o Hrad neodstoupí

Vzdejte boj o hrad. Takové výzvy dostávají někteří kandidáti na prezidenta, mezi nimi například senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer. Jejich kritikům vadí tříštění sil s podobně smýšlejícími kandidáty. Sami se však své kandidatury vzdát nechtějí.

Prezidentská kampaň ani ještě pořádně nezačala a už padají první výzvy k rezignaci. Ty dostává například senátor Marek Hilšer, který by měl podle posledního průzkumu dostat v prvním kole jen 4,5 procenta. „Občas se něco objeví na Twitteru. Tyhle výzvy jsou nedemokratické,“ pronesl senátor na CNN Prima NEWS s tím, že je neuposlechne.

O podpoře jiného kandidáta může být prý řeč až ve druhém kole. „Nevidím žádné dva extrémisty, kteří by mohli postoupit. Jen v takovém případě by bylo dobré, aby se kandidáti dohodli,“ vzkázal.

Podobné výzvy obdržel i další senátor – Pavel Fischer. „Především na sociálních sítích, v komentářích a často od anonymních účtů. A také v otázkách novinářů,“ sdělila mluvčí senátora Mária Pfeiferová. Naopak bývalý rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima je prý nedostává. „V demokratické zemi o kandidátech rozhodují voliči,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS.

Dojdou soupeři k dohodě?

Podle politologů by odstoupení zmíněných mužů nejvíce pomohlo Danuši Nerudové a Petru Pavlovi. Ti si ale takový scénář nepřejí. „Každý by měl v první kole volit srdcem. Nemyslím si, že je to volba proti nějakému zlu,“ mínila Nerudová. Pavel dodal, že pokud chtějí kandidáti „až do poslední chvíle bojovat sami za sebe, je to jejich odpovědnost“.

„Musím vidět, že ten, který má být podporován, na to i má. Tak se to stalo i s Drahošem. Byl podpořen ostatními spolukandidáty, ale byl z nich nejslabší,“ vysvětlil politolog Jan Kubáček. Odborníci připomínají také slovenské volby. Zuzana Čaputová a Robert Mistrík měli dohodu, že oba půjdou do kampaně, ale po nějakém čase ten, který na tom bude podle průzkumů hůř, odstoupí.

Poměrně jasno má o složení českých kandidátů exprezident Václav Klaus. „Myslím, že je to spousta luneticů, kteří neví, co prezidentská funkce obnáší,“ prohlásil v pořadu K věci. Už devět z 21 přihlášených kandidátů na prezidenta porušilo pravidla transparentnosti volební kampaně. Vyplývá to ze zjištění dohledového úřadu.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: