Na Hrad kandiduje řada podivínů, říká Havlíček. Do demokracie „lunetici“ patří, míní Pospíšil

360° (1110)

Exprezident Václav Klaus v pořadu K věci na CNN Prima NEWS současné kandidáty v boji o Hrad označil za „lunetiky“. Stejně tak exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pořadu 360° přiznal, že mezi uchazeči o prezidentský post je řada podivínů. Vedle toho europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) mínil, že „lunetici“ do demokratické politiky patří.

Klaus mínil, že „lunetici netuší, co prezidentská funkce obnáší“. Pospíšil následně reagoval s tím, že se mu tento výrok líbí. „Do demokratické politiky lunitici patří a už je jedno, jestli kandidují do parlamentu, komunálu nebo někam jinam. Je právo každého občana někam kandidovat. To, že někdo některého kandidáta považuje za lunetika, je jeho názor. Já v žádném případě žádné kandidáty nebudu dehonestovat,“ zdůraznil v pořadu 360° a dodal, že se jedná o výsledek demokracie.

S tímto názorem částečně souhlasil i exministr Havlíček. „Neznamená to, že kdyby tam byli zástupci pouze Parlamentu nebo Senátu, že by nekandidovali žádní lunetici. Zas tak bych je nepřeceňoval. Nikde není psáno, že by nemohl být horší kandidát než ti, kteří se tam hlásí dnes. Tím ale nerozporuji, že mezi nimi není řada podivínů. Na druhou stranu, lidé jsou dostatečně rozumní,“ uvedl.

Doplnil, že aktuální seznam kandidátů v boji o Hrad není žádná katastrofa. „Už tím, že prezident nemá tak silné pravomoci jako třeba předseda vlády. Domnívám se, že tato lidovější forma voleb není vůbec na škodu. Lidé si mohou rozhodnout, koho chtějí za prezidenta. Je to férové a jak uvidíme, lidé budou volit velmi rozumně,“ sdělil s tím, že nebudou hlasovat pro kandidáta „vytaženého z klobouku“.

Stejně jako Klaus pak oba hosté pořadu hodnotili současnou podobu formy voleb prezidenta. „Aktuální přímá volba prezidenta nijak nedegeneruje českou demokracii ani ji nijak neomezuje. Celá třetina zemí v Evropské unii má přímou volbu, některé mají dokonce podobný systém parlamentní demokracie jako my,“ připomněl Pospíšil. Následně přiblížil, v čem tkví problém kritiky současné volby.

„Zapomněli jsme, jaké problémy zde byly spojené s nepřímou volbou. Několikrát se opakovala, byly zde debaty o nátlacích na zákonodárce a po poslední nepřímé volbě zde zbyla obrovská pachuť. Obě volby mají výhody a nevýhody,“ dodal. S tím souhlasil i Havlíček.

Tagy: