Ihned odstup! Demonstranti v Minneapolisu se bouří proti Trumpovi

Protest v Minneapolisu proti Donaldu Trumpovi

Protesty v Minneapolis

Na večerní demonstraci v Minneapolisu dorazilo kolem 400 lidí. Účastníci protestovali proti případnému znovuzvolení Donalda Trumpa prezidentem. Nelíbí se jim také, že Republikánská strana chce přepočítávat hlasy ve státech, kde vyhrál těsně Trumpův protikandidát Joe Biden. Štáb CNN Prima NEWS na místě natočil exkluzivní záběry.

Mezi hesla protestujících na minneapoliské demonstraci patřily například výroky „Zbavme se Trumpa!“, „Trumpe, ihned odstup!“ nebo „Black Lives Matter“ (v překladu na černých životech záleží).

Právě v Minneapolisu došlo na konci května k incidentu, který protesty proti policejní brutalitě a rasové diskriminaci odstartoval. Dnes už bývalý policista Derek Chauvin při zákroku proti Afroameričanovi Georgovi Floydovi klečel zatýkanému přibližně osm minut na krku. Floyd na následky zranění zemřel.

Od té doby dochází — nejen  v Minneapolisu –⁠ k pravidelným demonstracím. Několik z nich se zcela vymklo kontrole, když skupiny výtržníků začaly zapalovat auta, rabovat obchody a střílet po policistech. Protesty si vyžádaly již desítky mrtvých a stovky zraněných.

Zvítězí Biden?

Právě rasová diskriminace a policejní brutalita jsou jedním z hlavních témat amerických voleb hned vedle koronaviru. Ačkoli všechny hlasy nejsou sečteny, dosavadní výsledky zatím nasvědčují tomu, že vyhraje Joe Biden, kterého podle agentury AP od celkového vítězství dělí jeden stát.

Donald Trump by naopak musel zvítězit ve všech pěti státech, ve kterých ještě není matematicky jistý výsledek. Jenže ve státu Nevada, kde je sečteno zhruba 75 procent, stále prohrává. Nutno také podotknout, že dosud nesečtené hlasy pochází převážně z korespondenčních voleb. Právě u těch experti předpokládají, že většina z nich náleží Bidenovi.

Donald Trump již oznámil, že hlasy například ve Wisconsinu a pravděpodobně i v dalších státech, kde byly výsledky velmi těsné, bude chtít přepočítat. Je totiž přesvědčen, že hlasy nebyly sečteny správně.

Průběžné výsledky amerických voleb, exkluzivní záběry a informace můžete sledovat ZDE.

Tagy: