Výbuch elektrokola na londýnském nádraží. Cestující utekli na poslední chvíli, ukazuje video

V Londýně na nádraží explodovalo elektrokolo.

Na nástupišti železniční stanice v Londýně explodovalo elektrické kolo

Nebezpečné chvíle zažili cestující čekající na příjezd vlaku v Londýně. Hasiči zveřejnili záznam, jak přímo na nástupišti železniční stanice v anglickém městě Sutton explodovalo elektrické kolo. Ke vzplanutí a výbuchu došlo během odpolední dopravní špičky. „Štěstí, že jsem unikl a nikomu se nic nestalo. Bylo to děsivé,” popsal majitel kola Sahab Singh incident.

Pětadvacetiletý Sahab Singh seděl na lavičce vedle svého kola a čekal na příjezd vlaku. Stejně jako další cestující, kteří se vraceli domů z práce. Video londýnských hasičů zachytilo, jak z kola stoupal dým a během několika vteřin vybuchlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unikátní způsob boje proti změnám klimatu. Vědci zkouší měnit mraky, aktivistům se to nelíbí

Jakmile cestující zaznamenali dým, dali se na útěk. Z jízdního kola po explozi odletělo několik žhavých úlomků a zůstalo po něm pouze ohořelé torzo. Incident se obešel bez zranění.

„Nikdy předtím jsem s e-kolem neměl problém, dokud nevzplanulo. Byl jsem na cestě do práce v Crystal Palace. Z kola začal stoupat dým a pak vzplálo,” popsal Sahab Singh situaci pro Londýnský hasičský sbor (LFB).

„Bylo to opravdu divoké a požár vznikl velmi rychle. Kdyby to časově vyšlo jinak, bylo by to katastrofální. Nechci ani pomyslet na tragické následky, které to mohlo mít. Naštěstí nebyl nikdo zraněn,” uvedl důstojník LFB Nigel McLachlan.

Hasičská jednotka města Sutton, které leží jižně od britské metropole Londýna, dostala ve čtvrtek 21. března hlášení, že na nádraží kolem půl šesté vzplanulo elektrické kolo. Nyní o incidentu informovali na svém webu, aby majitelům e-kol připomněli, že provozování těchto dopravních prostředků má svá pravidla.

„Incident jen potvrdil, že je u těchto jízdních kol důležité nakupovat je u renomovaných prodejců. Pokud e-kolo kupujete na internetu, je tu jisté riziko, že je prodáváno bez správné baterie a nabíječky, což může vést ke katastrofálnímu požáru,” doplnil McLachlan.

Majitel kola potvrdil, že elektrokolo si pořídil na internetovém tržišti před čtyřmi měsíci, ale od pořízení kola se nevyskytly žádné problémy.

„Baterie selhávají až příliš často, pokud jsou používané s nesprávnou nabíječkou, jsou vadné, upravené, padělané nebo poškozené,” řekl zástupce velitele Londýnského hasičského sboru Charlie Pugsley. Doplnil apel na dopravní společnosti a především provozovatele vlaků, aby zvážili, jaká mají zavedená bezpečnostní opatření, pokud by došlo k požáru kola.

Londýnští hasiči proto spustili kampaň #ChargeSafe, v níž uživatelům elektrických kol vysvětlují, jak fungují baterie umístěné v kolech a jak je správně nabíjet. Dále volají po legislativních změnách v online prodeji elektrokol s cílem regulovat, jaké baterie nebo nabíječky se dostávají na trh.

Londýnští hasiči upozorňují na vzrůstající počet případů, kdy v britské metropoli došlo k vzplanutí e-kola. Jen letos došlo už k 31 požárům elektrokol a 9 požárům elektrokoloběžek.

VIDEO: Přibývá nehod elektrokol a koloběžek

Tagy: