Drsné pády i najíždění do chodců. Elektrokoloběžky u policie dostaly novou kolonku

Zaparkované elektrokoloběžky (Ilustrační foto)

Přibývá nehod elektrokol a koloběžek

Obliba elektrokol a elektrokoloběžek roste, s ní ale bohužel přibývá i dopravních nehod. Výjimkou nejsou ani smrťáky, tedy havárie s fatálními důsledky. Policisté proto od letoška zavedli ve statistikách novou kolonku určenou právě pro nehody elektrovozítek.

Vážou se k nim drsné pády, najíždění do chodců i tragické nehody. „Dopravní policie eviduje za prvních osm měsíců 284 nehod, při kterých zemřeli čtyři lidé,“ uvedl ředitel dopravní policie Jiří Zlý k elektrovozítkům.

Podle ředitele české dopravní policie se nehody elektrických dopravních prostředků stávají častěji než u těch, které elektrický pohon nemají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragická nehoda na přejezdu: Vlak v Mexiku sešrotoval autobus, zemřelo nejméně sedm lidí

„U elektrokoloběžek je podíl těchto nehod vůči jiným koloběžkám 65 procent, a u elektrokol je to dokonce 72 procent,“ zdůraznil Zlý.

Podle expertů je problém v tom, že si lidé často neuvědomují, že by se na elektrických samohybech měli chovat stejně jako běžní cyklisté nebo řidiči aut. „Nesmí jezdit po chodníku, přes přechod, musí být řádně osvětleni,“ apeloval dopravní expert Roman Budský.

S takovými chybami se setkáte během procházky po Praze běžně – lidé na elektrokoloběžkách nemají helmy a oblíbená je také jízda ve více lidech na jednom stroji.

„Opravdu bude potřeba se nad touto kategorií zamyslet, prozkoumat, jak je to v jiných zemích, a najít tu správnou cestu,“ sdělila CNN Prima NEWS metodička dopravní výchovy Markéta Novotná.

Města v Česku také často bojují s nesprávným parkováním elektrických kol nebo koloběžek. Třeba v centru Prahy na Staroměstském náměstí zabírají místa, kde by správně měli parkovat handicapovaní řidiči.

Tagy: