Ohnivé peklo sužuje jih Itálie. Požáry uzavřely letiště v sicilském Palermu

Letiště v italském Palermu se v úterý uzavřelo kvůli požárům, které od pondělí zuří v okolním kopcovitém terénu, píše web ilfattoquotidiano.it. Celkem bylo zrušeno 17 odletů a 11 příletů, další dvě desítky převzalo letiště v Catanii.

Letiště bylo několik hodin odstřižené od okolí kvůli uzávěrám na silnicích i přerušení železniční dopravy do Palerma. Nejhůře zasažený požárem je lesnatý výběžek Capo Gallo na severozápadě ostrova. U střediska Bellolampo hořela v pondělí v noci skládka a stoupal z ní jedovatý kouř, píše web palermotoday.it.

ČTĚTE TAKÉ: Na Rhodu řádí požáry, část cestovek tam i tak posílá turisty. Nic jim nehrozí, říká Papež

Plameny si už vyžádaly jednu oběť. Zemřela osmaosmdesátiletá seniorka, ke které se nemohli záchranáři dostat kvůli velkému požáru, který vypukl v oblasti San Martino delle Scale.

Požár zasáhl staleté olivové háje a ovocné sady u Santo Stefano di Camastra na severu Sicílie.

V oblasti Mondello, Capo Gallo a Poggio Ridente, kde se hasiči od pondělí potýkají s desítkami požárů, bylo evakuováno kolem 1 500 lidí. Operační středisko civilní ochrany oznámilo, že situace, i když obtížná, je pod kontrolou, píše web ilfattoquotidiano.it.

Přetížená je i nemocnice v Palermu. Na 48 hodin pozastavila plánované výkony, aby měla dostatečné kapacity pro péči o lidi, kteří se nadýchali kouře. Rostou také počty hospitalizovaných kvůli vlně veder, v nemocnici došla nosítka.

Kromě Palerma patří k nejvíce postiženým místům Partinico, Cinisi, Terrasini, Borgetto, Monreale, Cefalù. Nejvyšší výstraha před požáry platí na více než polovině území Sicílie.

Situaci ztěžuje horké počasí. V Palermu se v úterý očekávají teploty přes 40 stupňů, v pondělí tam padl rekord 46 stupňů.

Tagy: