Ohňostroj se nepovedl. Mohutná exploze vysklila lidem okna a poškodila domy

Následek výbuchu pyrotechniky v Dolním Němčí

Výbuch zábavní pyrotechniky vyděsil obyvatele malé obce na Uherskohradišťsku. Při odpalovaní silvestrovského ohňostroje poničila tlaková vlna několik domů. Některé tak vážně, že na místo musel přijet společně s policií i statik.

Půlnoční ohňostroj uprostřed Dolního Němčí na Uherskohradišťsku. Majitel místního obchodu se rozhodl vypálit několik rachejtlí na oslavu příchodu nového roku, a to na frekventované ulici mezi rodinnými domy. Výsledek? Vysklené desítky oken, poničená vrata a parapety, poškozené fasády. Přivolaný pyrotechnik zjistil, že muž si měl koupit takzvanou kazetu, jejíž obsah měl postupně vylétat a vytvářet ohňostroj. Po pár výstřelech začala ale hořet a vybuchla celá.

„Sedli jsme si na gauč a taková rána, všechno z oken odlétlo. Na sedačce jsme normálně poskočili dopředu,“ popsala okamžik výbuchu Ludmila Šáchová. „Není to šťastné přivítání nového roku,“ souhlasila majitelka dalšího poškozeného domu s tím, že kvůli rozbitým oknům nyní proudí do domu chlad, a musí tak co nejrychleji zajistit příjezd sklenáře.

Velké škody začne sčítat také samotný 50letý strůjce ohňostroje. Exploze totiž poškodila i jeho dům. „Je to Vietnamec, neumí česky, nebo jen když chce,“ odpověděl na otázku, zda se muž omluvil, starosta Dolního Němčí Františel Hajdůch (STAN).

Neopatrnost a riskantní počínání může vyjít silvestrovského hazardéra velmi draho, s velkou pravděpodobností jej policie obviní z obecného ohrožení, za které mu hrozí až osmileté vězení.

Tagy: